Kosovo primljeno u IAAF, Coe novi predsjednik

IAAF, Kosovo Svjetska atletska federacija (IAAF) primila je u srijedu u punopravno članstvo nacionalne federacije Kosova i Južnog Sudana, prenosi Tanjug je agencija TAS. Kosovo i Južni Sudan dobili su 187 glasova od 211 prisutnih članova.

Odluka o prijemu novih članova IAAF-a donesena je tokom održavanja Kongresa u Pekingu, uoči prvenstva svijeta, na kojem je legendarni britanski atletičar Sebastian Coe danas izabran za novog predsjednika IAAF-a, umesto Senegalca Laminea Diacka, prenosi AP.

Coe je na izborima za predsjednika IAAF-a pobijedio Sergeja Bubku sa 115 glasova, u odnosu na 92, koliko je dobio slavni ukrajinski skakač s motkom.

Dvostruki olimpijski prvak i bivši parlamentarac

Pedesetosmogodišnji Coe osvojio je četvorogodišnji mandat i na mjestu predsjednika zamijenit će 82-godišnjeg Diacka, koji je na kormilu svjetske atletike bio 16 godina.

Coe je dvostruki olimpijski prvak na 1500 metara, bivši parlamentarac Konzervativne stranke i predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Bubka, koji je zadržao mjesto potpredsjednika IAAF-a, poželio je uspjeh novom predsjedniku u vođenju sporta, “kojem smo svi posvetili život”.

Posted by on 2015-08-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login