Kostarika – Grčka: Dvoboj čvrstih odbrana

 Svjetsko fudbalsko prvenstvoMalo je onih koji su očekivali da će u osmini finala Svjetskog prvenstva u Brazilu gledati Grčku i Kostariku, a upravo će ove dvije selekcije večeras od 22 sata odmjeriti snage u Recifeu na Areni Pernambuco.

Kostarika je zasigurno najveće iznenađenje turnira. Svi su ih vidjeli na dnu grupe u kojoj su bila smještena tri bivša svjetska prvaka, a oni ne da su prošli grupu, već su završili na vrhu. Zbog toga su pobrali simpatije većine, a najviše ih krasi čvrsta i stabilna odbrana. Primili su samo jedan gol, i to iz penala, a posebno je oduševio golman Navas.

Organizovana i kompaktna odbrana nadjačala je kvalitetnije pojedince poput Rooneya, Balotellija, Pirla, Cavanija (osim penala), a takvi izazovi ih ne čekaju protiv Grka, koji ipak nemaju tako opasne pojedince u ofanzivi.

Također, sada bi se mogli naći u, za njih nepoznatoj, ulozi onih koji moraju napadati i imaju inicijativu (koju će im Grci rado prepustiti). No, imaju i solidan napadački kadar, a to se posebice odnosi na mladog Campbella, jednog od otkrića turnira, a dobru podršku mu daju iskusni Ruiz i Bolanos.

Grčka je prizvala duhove prošlosti, onaj penal kojeg je izborio i zabio Samaras neodoljivo podsjeća na šampionsku 2004, kada su Grci osvojili Euro. Suprotno od svojih protivnika, Grci su nažalost omraženi kod većine nogometne javnosti, ali nekolicina romantika ipak je prepoznala kvalitetu i borbenost kod Helena. Nakon što nisu zabili u prve dvije utakmice, Grci su i dalje bili u borbi za prolaz do samoga kraja, pokazavši da su najbolji kad je najteže.

Veliki plus za njih svakako je povratak kapitena Katsouranisa nakon crvenog kartona, ali veliki minusi su povrede prvog golmana Karnezisa, te Konea, čiji su nastupi u osmini finala upitni.

Posted by on 2014-06-29. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login