Krah Facebooka umjesto “posla vijeka”

FacebookDugoočekivani izlazak kompanije Facebook na berzu prijeti da se, umjesto “posla vijeka”, pretvori u potpuni krah. Naime, dionice su već izgubile 18 posto vrijednosti.

U ponedjeljak su na kraju dana dionice Facebooka vrijedile 34,03 dolara, što je bilo za 11 posto manje od 38 dolara koliko su se prodavale prvog dana trgovanja.

Da sve bude gore, pad se nastavio i u utorak – dionice su pale za još tri dolara i sada vrijede tačno 31 dolar.

Američki mediji jučerašnji pad pripisuju otkriću agencije Reuters da je investiciona banka Morgan Stanley, koja je vodila izdavanje Facebookovih dionica, nekoliko dana uoči njihovog uvrštavanja na berzu svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od te kompanije.

Procjenu je donio glavni analitičar Morgan Stanleya za internet, nakon što je Facebook američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju u pogledu daljnjeg rasta svojih prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Zbog slabih rezultata, na Wall Streetu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima Morgan Stanley je cijenu postavio previsoko – Facebook je originalno planirao da dionice ponudi po cijeni između 28 i 35 dolara.

Tako je samo dva dana bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga palo za čak 2,2 milijarde dolara, dok su suosnivači Dastin Moskovitz i Eduardo Saverin izgubili 580, odnosno 239 miliona dolara.

Posted by on 2012-05-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login