Kratkofil Plus u Banjoj Luci: Uz pomoć UNICEF-a i Ambasade SAD-a u BiH

film

Osmi međunarodni filmski festival Kratkofil Plus i ove godine će se održati na banjalučkoj tvrđavi Kastel, od 22. do 24. jula.

Takmičarski dio festivala će kao i do sada biti okrenut kratkoj formi filmskog izraza, a u revijalnom dijelu biće prikazani dugometražni igrani i dokumentarni društveno-angažovani filmovi koji građani Banje Luke nisu imali priliku vidjeti u kinima.

Kratkofil Plus 2014. bit će otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u sklopu Kratkofil Junior projekta, koji je ove godine podržao UNICEF. U okviru festivala dodijelit će će Grand Prix za najbolji film, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija. Pored toga na Kratkofil Plusu bit će dodijeljena i nagrada publike.

32 filma

Selektori festivalskog programa bili su: filmski kritičar Vladan Petković i dramaturg Aleksandar Ilić, kojima se u selekciji pridružio i reditelj Saša Hajduković. Za ovogodišnji takmičarski program odabrali su 32 filma iz 25 zemalja među kojima su i dva filma iz BiH.

Kratkofil je nastao 2007. u Banjoj Luci i od tada je prikazano stotine kratkih igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimetalnih filmova sa svih kontinenata. U saradnji sa mnogim značajnim, sličnim festivalima, kao što su Klermon-Feran, Tampere, Sidnej, Dablin i Upsala, banjalučkoj publici je ponudio veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih, eksperimentalnih radova.

Kratkofil Junior uz podršku UNICEF-a

Kratkofil Junior, koji je od 2012. sastavni dio festivala, ove godine organizovan je uz podršku međunarodne organizacije UNICEF, i kao i do sad, omogućit će najmlađima neformalnu edukaciju u oblasti filmske umjetnosti. Film koji će biti snimljen u sklopu Kratkofil Juniora premijerno će biti prikazan na otvaranju festivala.

Stručni tim, sačinjen od režisera, kamermana, montažera i pedagoga, omogućit će učesnicima radionice da za četiri festivalska dana osmisle scenario, napišu knjigu snimanja, snime i montiraju kratki igrani film u trajanju od tri minuta. Prva radionica koja će obuhvatiti izradu scenarija na osnovu izabranih kratkih priča održana je 26. juna, a bit će održane četiri radionice kroz koje će učesnici naučiti osnove filmskog jezika, koristeći ga izraziti svoju kreativnost u radu na sopstvenom filmu.

Priroda i duh

Ovogodišnja tema Kratkofil Juniora je Priroda i duh, povezivanje djece sa prirodom i onim što je ispunjava. Cilj radionice je razviti želju za istraživanjem svijeta koji ih okružuje kroz druženje sa životinjama kao sponama između čovjeka i prirode.

Kratkofil Plus, u saradnji sa UNICEF-om, za 2014. planira unaprijeđivanje filmske radionice Kratkofil Junior kroz promociju kampanje Govorimo o mogućnostima i davanje mogućnosti što većem broju djece i mladih, kao i uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Ovaj model podrazumijeva uključivanje djece u sve aktivnosti filmske radionice sa maksimalnim ujednačavanjem učestvovanja. Kampanju Govorimo o mogućnostima, čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškoćama u razvoju, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013, uz podršku USAID-a i Delegacije EU u BiH.

Filmovi

Filmovi – igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni – koji su izabrani za takmičarski program   ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus su: “102A: par se jebe” (Švedska) Igrani, “Audicija” (Francuska), “Boles” (Slovenija), “Cveće zla” (Srbija), “Dar” (Čile), “Espresso Manifesto” (SAD), “Goran” (Kanada, Srbija), “Hitni pozivi” (Finska), “Izgubljena čula” (Poljska), “Jutarnje molitve” (BiH), “Koda” (Irska), “Kraljica” (Argentina), “Kuća i ključ” (Irak), “Mala vulva i njena klitoralna svest” (Danska), “Mali betonski blok razbarušene kose u kojoj je more” (Španija), “Masa ljudi” (Velika Britanija), “MeTube: Carmen Sings Habanera” (Njemačka), “Mi postadosmo smrt” (Francuska), “Mont d’Or” (Belgija), “Najveći” (Poljska), “Neko od nas” (BiH), “Nektar” (Francuska), “Nesmotrena” (Norveška), “Pande” (Slovačka), “Razglednice” (Hrvatska), “Sadašnjost je životinja koja živi u mom želucu” (Brazil), “Sjenka tvog osmjeha” (Rusija), “Skretanje” (Singapur), “Sreća” (Njemačka), “Tremor” (Brazil) i “Zima” (Rusija).

Panorama Plus

U sklopu Panorame Plus ovogodišnjeg Kratkofil Plusa bit će prikazana dva filma “Ping Pong ljeto” i “Pogrebnik”. Film “Ping Pong ljeto” čije je prikazivanje omogućila Ambasada SAD-a u BiH bit će prikazan 22. jula nakon projekcije takmičarskog bloka, dok će publika film “Pogrebnik” moći pogledati 24. jula, nakon projekcije takmičarskih blokova i dodjela nagrada.

Radnja igranog filma “Ping Pong ljeto” (SAD) smještena je u 1985. i prati Rad Miraclea, stidljivog 13-godišnjaka koji je opsjednut dvjema stvarima: ping pongom i hip-hopom. Prema riječima reditelja Michael Tullya cilj filma nije bio snimanje omaža filmovima 80-ih, već stvaranje autentičnog ostvarenja iz ove epohe.

Dokumentarni film “Pogrebnik” (Srbija) je priča o Bati, porijeklom Srbinu, koji napušta rodnu Njemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde.

Žiri

Članovi žirija koji će na Kratkofilu Plus dodijeliti Grand Prix za najbolji film, te specijalne nagrade su: Eva Pavlicova, Elin Bennett i Miloš Milošević.

Pavlicova je diplomirala pravo u Bratislavi te režiju i produkciju na školi filma u Zlinu. Direktorica je Međunarodnog festivala animiranih filmova Fest Anča. Snima eksperimentalne filmove. Bennett je rediteljka, medijska producentica i edukatorica iz Stockholma. Programska je urednica i direktorica filmskog festivala Flimmer koji se održava u Norrköpinu. Milošević je autor više od 40 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a pored filma bavim se fotografijom, dizajnom i fudbalom.

Posted by on 2014-07-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login