Kreševo: Policijska stanica na nekropoli stećaka

Nekropola sa 85 stećaka i 17 grobova, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je u septembru prešle godine u Kreševu, i to na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja Policijske stanice Kreševo.

Kreševo, stećci
Kreševo, stećci

Zbog izvođenja radova Društvo za zaštitu kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti je podnijelo krivičnu prijavu zbog, prema njihovim riječima, nepoštivanja kulturno-istorijskog nasljeđa.

Član Društva za zaštitu kulturno-historijskih vrijednosti Kreševo Ante Buzuk rekao je da nekropola datira iz 19. vijeka i da ima izuzetan značaj.

“Najstarije podatke o toj nekropoli nalazimo iz 1857. godine. Nekropola je 2012. predložena za proglašenje za nacionalni spomenik. Očito je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika to opstruirala i dozvolila realizaciju plana izgradnje policijske stanice. Društvo je preduzimalo sve mjere da se to zaustavi, ali su se sva društva oglašavala kao nenadležne”, kazao je Buzuk.

On je dodao da ovaj lokalitet ima izvanredan značaj jer se tu nalazila i Romanička crkva.

Posted by on 2020-02-17. Filed under Kreševo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login