Kritike opozicije na račun Dodika

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić optužuje vladajući SNSD da stavlja znak jednakosti između sebe i RS. Čavić kritikuje najave bojkota državnih organa i bojkot novinara FTV. “Salvu” na Dodika ispalio i SDP.

„Ne mislimo da iz zajedničkih organa treba bježati i mi nećemo slušati takve odluke koje se donose u svrhu izborne kampanje“, rekao je Čavić u Banjoj Luci.

Osvrćući se na nalog premijera RS-a Milorada Dodika članovima Vlade da ne komuniciraju s Federalnom televizijom, on je rekao da je ta odluka kontradiktorna i u suprotnosti sa Zakonom o dostupnosti javnih informacija.

„Inače su ti ljudi poznati po ličnoj uvredljivosti kad ih neko negdje prozove. Ali problem je što ih niko ne proziva u javnim medijima RS-a“, ocijenio je Čavić.

On je saopćio i da DP prihvata ujedinjenje opozicije u RS-u, uključujući i zajedničke kandidate za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a na predstojećim oktobarskim izborima, ali samo ako bude ravnopravan partner u toj koaliciji.

Na sjednici Glavnog odbora DP-a donesena je odluka i oko hitnog pokretanja incijative za opoziv izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osguranja RS-a, kojim su umanjene penzije za oko 40.000 penzionera iz reda boračkih kategorija.

Zadužena su dva poslanika DP-a u Narodnoj skupštini RS-a da prikupe 30 potpisa kako bi se hitno sazvala posebna sjednica parlamenta na kojoj bi se poništio ovaj zakon i navedenoj populaciji vratili dosadašanji iznosi penzija, čijim umanjenjem bi trebalo uštedjeti oko 30 miliona KM godišnje u budžetu RS.

„Tih 30 miliona KM uštede u Fondu PIORS-a, koji je Vlada RS obećala MMF-u radi realizacije neophodnog kredita podrške budžetu, mogu se nadoknaditi odustajanjem od kupovine luksuznih ureda za institucije RS-a“, istakao je potpredsjednik DP-a Vojislav Gligić.

SDP: Udar na slobodu medija i državu

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH takođe je najoštrije osudila pisanu instrukciju premijera RS Milorada Dodika kojom se svim ministarstvima, javnim ustanovama i preduzećima u Republici Srpskoj zabranjuje svaki oblik kontakta s novinarima i urednicima Federalne televizije, uključujući i bilo koji oblik marketinške saradnje.

U SDP-u smatraju da je ta instrukcija ujedno udar na slobodu medija, državu Bosnu i Hercegovinu i svakog čovjeka koji živi u njoj, saopćeno je iz te stranke.

“Nakon što je zaveo potpuni informativni mrak u RS-u, te nakon što nije uspio staviti pod svoju kontrolu Federalnu televiziju kao najjaču tv kuću u našoj zemlji, bojkotom FTV-a pokušava narušiti ugled najgledanijeg programa u cijeloj BiH”, navode u SDP-u.

Kada je riječ o najavama člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da će tzv. srpski predstavnici u institucijama BiH da razmisle o sudjelovanju u radu tih institucija u SPD-u tvrde da je “neprihvatljivo da član Predsjedništva bilo koje države poziva na bojkot državnih institucija u kojima sjedi i redovno prima platu i naknade”.

U SDP-u smatraju očiglednim da čelnici SNSD-a u izbornoj godini opet planiraju prevariti svoje birače skrećući im pažnju sa stvarnih životnih problema. SDPBiH navodi da je siguran da će oni koji se pokušavaju na takav način dodvoravati biračima biti kažnjeni na izborima u oktobru.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login