Kriza ‘reže’ kvadrate stanova

stanoviOsim što je drastično smanjila prodaju i cijene stanova u BiH, kriza je uticala i na kvadraturu stambenih jedinica, koje sve više gube komfornost.

Anoreksija, od koje pati većina novčanika bh. građana, uradila je svoje, tako da građevinci pri izgradnji “režu” kvadrate, jer veće stanove nema ko da kupi.

Zvanično, prosječan stan, koji je izgrađen prošle godine, imao je površinu od 50,48 metara kvadratnih, a samo četiri godine ranije građene su stambene jedinice koje su bile komfornije za više od pet kvadrata.

Ekonomistima je sve jasno kao dan – završen je period izgradnje većih stanova, onih za bogatiju klijentelu. Podsjećaju da su se građevinci suočili sa krizom još 2008. godine, od kada nema pozitivnih vijesti za ovaj sektor, pišu Nezavisne novine.

Svi koji su, nakon toga, nastavili sa izgradnjom po starim standardima, gdje je dvosoban stan morao da ima 60 kvadrata, suočili su se sa problemom – ostali su bez mušterija.

“Sada je standard da u 50 kvadrata morate da imate i spavaću sobu i dnevni boravak i dječju sobu. Oni koji su prepoznali da je došlo do opadanja kupovne snage na tržištu i prilagodili veličinu stanova novom trendu, ostali su na tržištu. Svi ostali su u velikim problemima”, pojašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Da je kriza osnovni razlog zbog kojeg će članovi domaćinstava morati da se adaptiraju na tijesan stambeni prostor, slažu se i lideri sindikalnih organizacija.

“Stanogradnja u BiH je u zastoju, a isti je slučaj i kada je u pitanju prodaja. Razlog je siromaštvo. Kako danas uopšte kupiti stan? I ne samo to – oni koji su odranije imali veće stanove, a žive, primjera radi, od mirovine, nemaju izbora već ih mijenjaju za manji. Kriza je najvažniji uzrok ovakog stanja”, upozorava Šaban Kadirić, predsjednik Sindikata građevinarstva BiH.

I Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, kaže da je jedan od razloga smanjena kupovna moć potrošača u BiH, ali i dodaje da, isto tako, postoji i niz drugih faktora kojim mogu da budu objašnjeni ovakvi trendovi.

“U prvom redu je to da su kupci novih stanova mlađe obitelji, koji tek startaju na tržištu nekretnina. Manja kvadratura za manje brojnu obitelj znači i manji kredit, a danas je svima jasno koliki rizik nosi dugoročno zaduživanje”, pojašnjava Doko.

Pošto se potražnja uglavnom svodi na manje stanove, u skladu s tim se i investitori odlučuju u startu za veći broj manjih stambenih jedinica, koje će lakše da prodaju.

Posted by on 2013-03-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login