Kršenje ljudskih prava povećano za 60 posto

ljudska prava, BiH, ombudsmanInstitucija ombudsmana za ljudska prava u BiH tokom prošle godine zaprimila je 3.298 žalbi građana zbog kršenja ljudskih prava ili sloboda, a sa predmetima koji su preneseni iz ranijih godina u 2010. godini u radu su bile ukupno 5.283 žalbe, podaci su iz izvještaja o radu ove institucije.

Prema podacima iz izvještaja, broj žalbi građana u odnosu na prethodne godine povećan je za 60 posto, što je rezultat spajanja entitetskih i kantonalnih institucija ombudsmana sa Institucijom ombudsmana BiH.

Fizičkim i pravnim licima – uglavnom poslodavcima u privatnom i javnom sektoru, ombudsmani su uputili 4.175 podnesaka, od čega 1.810 u istražnom postupku, a izdali su i 341 preporuku za otklanjanje utvrđenih kršenja ljudskih prava i uputili 2.176 urgencija za postupanje po rješenjima i preporukama.

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi u prošloj godini, najviše se odnosilo na neefikasan rad pravosuđa – 652 i javne uprave – 512, zatim kršenje prava iz radnog odnosa – 488, imovinskih prava – 240, slobodu pristupa informacijama – 213 i razne oblike diskriminacije – 185 žalbi građana.

U izvještaju ombudsmana upozorava se na nepoštivanje preporuka ove institucije i izostanak bilo kakve komunikacije nakon što pošalju urgenciju, što, kako se navodi, predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i izostanak društvene i moralne odgovornosti, ali i ukazuje na dalje prisutno društveno neprihvaćanje ove institucije kao preventivnog mehanizma u zaštiti ljudskih prava.

Posted by on 2011-11-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login