KS: Od 8. do 10. jula drugi konkursni rok za upis u srednje škole

škola

Drugi konkursni rok za upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će otvoren od 8. do 10. jula, u školama u kojima ima još slobodnih mjesta.

Prvi konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2015./2016. godini u Kantonu Sarajevo zatvoren je 2. jula, a preliminarni rezultati nakon tog roka pokazuju uobičajeni trend interesovanja za određene gimnazije.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Feni da još ima dovoljno slobodnih mjesta u sarajevskim srednjim školama te da nijedan učenik neće ostati neupisan.

Prema preliminarnim podacima, slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petoj gimnaziji, Gimnaziji Dobrinja, Katoličkom školskom centru – Opća realna gimnazija.

Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacija za zanimanja četvrtog stepena, Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru za zanimanja trećeg i četvrtog stepena, kao i u Srednjoj građevinskoj i geodetskoj školi, te Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn.

U Srednjoj školi poljoprivrede, veterine i uslužnih djelatnosti slobodnih mjesta ima za zanimanja četvrtog stepena i to poljoprivredni i prehrambeni tehničar te tehničar nutricionista. U Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn ostalo je slobodnih mjesta za zanimanja četvrtog stepena.

Drugi upisni rok bit će i u Srednjoj trgovačkoj školi gdje je ostalo slobodnih mjesta za zanimanja četvrtog stepena, dok su sva mjesta popunjena za zanimanja trećeg stepena.

U Srednjoškolskom centru Vogošća ima slobodnih mjesta za zanimanja trećeg stepena, dok je u srednjoškolskim centrima Ilijaš i Hadžići ostalo slobodnih mjesta za zanimanja i trećeg i četvrtog stepena.

Slobodnim mjesta ima i u školama u kojima se obrazuju djeca s posebnim obrazovnim potrebama, a to su Srednja škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Na području KS-a ima 39 srednjih škola, od čega 36 javnih ustanova i tri privatne u koje se učenici mogu upisati.

Posted by on 2015-07-06. Filed under Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login