KS: Traži se rješenje za problem pasa na ulicama

psi lutaliceU Kantonu Sarajevo je vanredna situacija zbog prisustva sve većeg broja pasa lutalica, koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi, ocijenjeno je na sastanku održanom danas u prostorijama Gradske uprave, kojeg je inicirao gradonačelnik Ivo Komšić, a prisustvovali su kantonalni premijer Suad Zeljković, nadležni ministri, načelnici gradskih opština, te predstavnici Veterinarske stanice i Veterinarske inspekcije KS, prenosi Fena.

Na temelju toga je zaključeno da Vlada Kantona Sarajevo donese po hitnom postupku uredbu kojom bi se regulisalo uklanjanje pasa lutalica sa sarajevskih ulica.

Također je dogovoreno da se na temelju nje donesu i izvanredne mjere, u čiju realizaciju bi bili uključeni veterinari i veterinarski inspektori, kafilerija KJKP Rad i higijenski servis za hvatanje pasa, koji je nedavno osnovala Opština Novi Grad.

Kako bi se na adekvatan i sistemski način riješio problem pasa lutalica, koji predstavljaju opštu opasnost za građane, a pogotovo djecu, koja sve manje imaju prostora za igru u devastiranim i kontaminiranim parkovima i trgovima, a i zabilježen je u posljednje vrijeme veći broj ujeda, sudionici današnjeg sastanka su se jednoglasno složili da se i aktivira postupak za izmjenu i dopunu državnog Zakona o dobrobiti životinja, kao i njegovo usaglašavanje sa zakonima država u regiji, koji uređuju ovu problematiku.

Podsjećamo, problem Zakona o dobrobiti životinja je u tome što se on – ne sprovodi, prema tvrdnjama brojnih udruženja za zaštitu životinja u BiH, a koja su i inicirala donošenje aktuelnog zakona. Ova udruženja se zalažu za masovnu sterilizaciju i kastraciju pasa na ulicama, koja je humano i efikasno rješenje za postepeno smanjenje broja uličnih pasa.

Posted by on 2013-09-19. Filed under Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova, Vogošća. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login