Kukić pretučen, tvrdi: Napad politički motivisan

Slavo Kukić

Slavo Kukić

Prof. dr. Slavo Kukić, sociolog sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, poznat kao višedecenijski kritičar nacionalnih političkih elita u BiH, teško je pretučen u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portpartol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa sjedištem u Mostaru, Srećko Bošnjak, nepoznata osoba je upala u kabinet akademika Kukića i tom prilikom ga napala bejzbol-palicom.

“Zadao je profesoru više udaraca u predjelu glave i ostalih dijelova tijela i nakon toga je pobjegao sa lica mjesta. Već sad, u ovim momentima, imamo podatke koje je vozilo koristio i kome pripada vozilo i trenutačno radimo na identifikaciji počinitelja i na njjegovom privođenju”, izjavio je Bošnjak za RSE u ponedjeljak kasno poslijepodne.

Dr. Vjekoslav Čuljak, dežurni ljekar na Odjelu hirurgije Kliničke bolnice Mostar, izjavio je medijima da se prof. Kukić sada nalazi u stabilnom stanju.

“On je u stabilnom stanju. Primit ćemo ga na Odjel kirurgije. Napravili smo obradu. Ima udarce u glavu i po leđima. Pacijent je stabilan i zadržat ćemo ga na promatranju”, rekao je dr. Čuljak.

Sâm prof. dr. Slavo Kukić je dao izjavu za medije i naglasio je da ovaj čin “najzorniji dokaz eksplozije fašizma” na ovim prostorima, te da izgleda ponovo ulazimo u vrijeme kada fašizam cvjeta.

Prof. Kukić je ispričao da se nalazio u svom kabinetu i da je iznenada ušla muška osoba, te da ga je, pitajući za ime i prezime, u hodu udario palicom po glavi. Prof. Kukić kaže da ga je napoznati muškarac udarao, te da je bio prisiljen braniti se i fizički gurati. Prof. Kukić je naveo da je napadač pobjegao, ali da je on već bio izudaran.

Prof. Kukić kaže da je ključ napadačevog automobila ostao u njegovom kabinetu, te da je taj ključ predao policiji.

“Problem je u naručiteljima. Ja mislim da su naručitelji tamo i među onima  koje ja kritiziram zadnjih 20 godina i da su naručitelji oni koji pokušavaju sistemom zastrašivanja osoba kao što sam ja zastrašiti i sve ostale. Što se mene tiče nisu uspjeli. Ja ću nastaviti takođe djelovati kao što sam djelovao. Ja se takvih ne bojim”, rekao je uz ostalo prof. Slavo Kukić.

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li on u činu napada vidi političku pozadinu, prof. Kukić je odgovorio potvrdno, rekavši da atak na njega nema nikakve veze sa studentima, sa kojima je u koreketnim odnosima.

“Ovo je apsolutno politička pozadina”, rekao je Kukić, podsjetivši da je dan ranije dao izjavu da se “normalan narod ne smije ponositi osobama kao što je Dario Kordić, jer su to osuđeni ratni zločinci”,  kao ni da oni “koji u ime naroda nastupaju” ne bi trebali učestvovati u dočeku Darija Kordića.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login