Kurkuma ima protuupalno djelovanje

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina u svijetu. Popravit će okus gotovo svakog jela, a samo mala količina je potrebna da vaše tijelo učini zdravijim.

Kurkumu možete konzumirati na različite načine, a najbolje je da ju dodate u juhe, salate, variva ili umake.

Protuupalno djelovanje

Brojna istraživanja su pokazala da kurkuma ima protuupalno djelovanje. Na taj način smanjuje razinu hronične upale u tijelu i sprječava nastanak raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sistema.

Ublažava simptome reumatoidnog artritisa

Kurkumin je ljekoviti sastojak kurkume i ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva koja ublažavaju simptome reumatoidnog artritisa. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svakodnevno konzumiraju kurkumu, osjećaju manje boli u zglobovima.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Naučnici su ustanovili da kurkuma može značajno smanjiti rizik od nastanka bolesti krvožilnog sistema. Smanjuje rizik od nastanka visoke razine holesterola, triglicerida i krvnog tlaka. Ovo je važno jer su to sve faktori koji povećavaju rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara. Kurkuma je odličan izvor vitamina B6, koji dokazano pospješuje zdravlje srca.

Posted by on 2014-09-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login