Kvalitet zraka u većini FBiH nezdrav, posebno za osjetljive grupe ljudi

U periodu kad je kvalitet zraka loš najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestica.

zagađenje Sarajevo
zagađenje, Sarajevo

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog zraka te tako doprinese očuvanju svog zdravlja.

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u zraku. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom periodu u Sarajevu.

– Bilo bi poželjno i da se hronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti zrak, pokušaju se spasiti od zagađenog zraka – izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, također, otišao u namjeri da se zaštiti od efekata zagađenog zraka u gradu.

Dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu, inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest.

Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti zraka vjerojatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju i hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta zraka na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.

– Moguće je da već večeras dođe do postepenog opadanja koncentracije zagađujućih materija u zraku. Vjerojatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti zrak. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija atmosfere i ponovno uvjeti za porast koncentracija zagađujućih materija u zraku – kazao je.

Epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su ‘Pripravnost’, kao najblaža, potom epizoda ‘Upozorenje’, koja je trenutno na snazi, te alarmantna epizoda – epizoda ‘Uzbune’.

Posted by on 2020-01-04. Filed under Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login