Libija: Demonstracije protiv novih vlasti

Libija, protestiNekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u ponedjeljak na demonstracijama u istočnom libijskom gradu Bengaziju, da bi iskazali nezadovoljstvo povodom rada lidera koji su došli na vlast poslije svrgavanja Muamera Gadafija.

Na centralnom Trgu Šadžara okupilo se do 30.000 ljudi, pa je ovo bio najveći protestni skup u ovom gradu od početka pobune protiv Gadafija. Okupljeni su uzvikivali “Revolucija je počela u Bengaziju” i zatražili promjene u privremenom libijskom rukovodstvu, kao i da se iz vlasti uklone sve osobe povezane sa Gadafijevom vladavinom.

Predsjednik Nacionalnog prelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalili pozvao je Libijce da daju više vremena novim vlastima. “Sve što želimo od vas jeste da podržite ovu prelaznu vlast i budete strpljivi. Bili smo strpljivi 40 godina i vjerujem da još malo strpljenja sa novim vlastima neće biti previše”, rekao je Džalili novinarima.

On je predstavio plan o pružanju pomoći ljudima koji su se borili protiv Gadafija da sada polože oružje i uključe se u civilni život. Džalili je govorio i o jačanju bezbjednosti na granici i redistribuciji državnih fondova, kako bi regioni i gradovi imali veću autonomiju.

Posted by on 2011-12-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login