Libijski pobunjenici ponudili 1,7 miliona dolara za Moamera Gadafija

Libijski pobunjeniciU bitki za Tripoli poginulo je više od 400 ljudi, a najmanje 2.000 je ranjeno, objavio je predsjednik Nacionalnoga prijelaznog vijeća Mustafa Muhamed Abdul Džalil. Bolnice u Tripoliju uspjele su zbrinuti sve ranjenike.

Još se ne zna gdje je Moamer Gadafi, iako se javio audioporukom. Poručio je kako je povlačenje iz njegova uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju taktički potez. Libijski vođa ponovio je da će se svim snagama odupirati agresiji “do pobjede ili smrti”. Iz izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju, pa ostaje pitanje gdje se krije libijski čelnik.

Amerika je zabrinuta da bi u ruke terorista mogle pasti zalihe hemijskog i nuklearnog materijala, kao i oko 30.000 protivavionskih ručnih bacača raketa. Više od 30 stranih novinara oslobođeno je iz hotela Riksos. Čelnici libijskog Prijelaznog vijeća uvjeravaju međunarodnu zajednicu da će slobodni izbori biti organizirani za osam mjeseci.

Libijski pobunjenici ponudili su 1,7 miliona dolara za Moamera Gadafija, živog ili mrtvog. Nagradu su predložili libijski poslovni ljudi, a Prelazno nacionalno vijeće navelo je da podržava tu inicijativu. Pripadnici uskog kruga oko Gadafija koji ga ubiju ili zarobe bit će amnestirani, za to imaju garanciju naroda, rekao je predsjednik Vijeća Mustafa Abdel Džalili.

Posted by on 2011-08-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login