Libijski pobunjenici ušli u središte Tripolija

Libija, pobunjeniciLibijski pobunjenici ušli su u samo središte Tripolija, na Zeleni trg. Rano jutros mediji javljaju o slavlju na ulicama libijskoga glavnoga grada nakon šest mjeseci borbi.

Gdje je Mohamed Gadafi, ne zna se. Veliki trg, na kojemu su se dosada održavali samo pažljivo organizirani skupovi potpore Gadafiju, ispunjen je mnoštvom koje bučno slavi pobunjenički ulazak u glavni grad. Al Jazeera javlja da su pobunjenici, napredujući gradskim četvrtima, naišli na slab otpor. Također javlja o predaji predsjedničke garde i drugih Gadafijevih postrojba pobunjeničkim snagama.

BBC navodi da se u drugim dijelovima grada nastavljaju borbe. Izviješteno je o topničkoj vatri i eksplozijama pokraj Bab al Azizije, kompleksa u Tripoliju u kojemu su Gadafijev stožer te zapovjedno i nadzorno središte, te u nekim drugim četvrtima.

Pobunjenici su rekli da su režimske snage koje su štitile zračnu bazu Mitigu u Tripoliju, napustile položaje. Vjeruje se da Gadafi ima nekoliko hiljada naoružanih sljedbenika u glavnom gradu, iako izvješća govore da se veliki broj njih predao pobunjenicima.

Glavni tajnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Ali Said, rekao je da je Saif al Islam Gadafi, sin libijskog vođe i jedan od vodećih dužnosnika režima, uhićen u Tripoliju. Pobunjenici u zapadnom planinskom području Libije potvrdili su da im se predao drugi Gadafijev sin, Saadi.

Al Jazeera prenosi nepotvrđena izvješća da su u triploskoj zračnoj luci viđena dva vojna zrakoplova Južnoafričke Republike, navodeći kako postoje nagađanja da bi oni trebali odvesti Gadafija iz zemlje. No pobunjenički vođe kažu za CNN kako je malo vjerojatno da su zrakoplovi tome namijenjeni jer je cijelo područje pod nadzorom pobunjenika. A oni ne vjeruju da je Gadafi u Tripoliju.

Libijski ministar informiranja Musa Ibrahim izjavio je da je u borbama za Tripoli od jučerašnjeg podneva poginulo 1.300 ljudi, a pet hiljada je ranjeno, te kako bolnice ne mogu primiti sve žrtve. Također je rekao da je Gadafijeva vlada spremna izravno pregovarati s Nacionalnim prijelaznim vijećem.

Predsjednik Vijeća, Mustafa Muhamed Abdul Džalil, objavio je da će pobunjenici zaustaviti ofenzivu ako Gadafi objavi da odlazi iz zemlje te da njemu i njegovim sinovima jamči siguran odlazak, javlja BBC.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je na miran i hitan prijenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman surađivati s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi to postigao.

Posted by on 2011-08-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login