Lista priznatih prirodnih voda u BiH

voda Agencija za sigurnost hrane BiH saopštila je da su u ‘Službenom glasniku BiH’ objavljene liste priznatih prirodnih mineralnih i izvorskih voda i popis stonih voda u BiH.

Postupak priznavanja vodila je Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH, koju je imenovalo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je primila ukupno 62 zahtjeva za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, navodi se u saopštenju.

Nakon provedene procedure, na prijedlog Komisije, Agencija za sigurnost hrane BiH je donijela 40 rješenja o priznavanju voda, od čega je 21 rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih voda, 15 rješenja o priznavanju prirodnih izvorskih voda i četiri rješenja o priznavanju stonih voda.

Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uslovi za njihovo priznavanje su: zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Rješenje o priznavanju izdaje se na period od pet godina od datuma priznavanja.

Svakom odobrenom pogonu za proizvodnju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda dodjeljuje se jedinstveni broj ‘Registra odobrenih objekata u BiH’, koji potvrđuje da je i izvor vode registrovan na isti način u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

Agencija vodi ‘Registar priznatih voda u BiH’ i sačinjava Listu priznatih voda, koja je dostupna i na internet stranici Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Posted by on 2014-01-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login