Livanjski divlji konji – jedinstvena atrakcija u Europi

Livanjski divlji konjiPodno planine Cincar nedaleko Livna u Bosni i Hercegovini skoro pet deseljeća galopira veliko krdo od 400-tinjak divljih konja stapajući se u ambijent nepreglednih pašnjaka i šuma stvarajući tako jedinstven fenomen u ovome dijelu Europe.

Slobodni od 50-ih godina prošlog vijeka
Ti konji postali su ponovno divlji nakon što su 50-ih godina prošloga vijeka vlasnici njihove pretke, koje su inače koristili za poljoprivrednu proizvodnju, u jednoj od ekonomskih i političkih migracija s ovih područja u potrazi za boljim životom na zapadu, pustili da slobodno žive u prirodi. Otada do danas ovi konji uglavnom se okupljaju na području Kruga, podno planine Cincar, a često prelaze preko Borove Glave, svojevrsnog graničnog područja između Livna i Kupresa, poznatog planinskog prijevoja po izvještajima o stanju na prometnicama u zimskom vremenu kada se zbog snijega i leda njime otežano saobraća.

Livanjski divlji konjiU ljetnome vremenu konji često prelaze preko magistralne ceste jer se neposredno uz njih nalaze dvije velike lokve iz kojih se napajaju vode budući ovo područje nema rijeka i drugih izvora.

Broj konja, koji su postali prava atrakcija jer ih velik broj ljudi dolazi vidjeti i fotografirati ih, dati im soli ili hrane, porastao je sa 167 od prije pet godina kada su zaštićeni, na čak 418 početkom jula ove godine kada su ih ponovno prebrojavali. Od toga broja je čak 65 ovogodišnje ždrebadi.

Toliki broj za sada ne predstavlja problem jer imaju oko 145 kilometara kvadratnih za ispašu i život.

Otkad su pod zaštitom, spriječeno ubijanje

Otkako su ovi konji zaštićeni 2010. nije zabilježen nijedan slučaj ubistva iz vatrenog oružja i izlova divljih konja što se masovno radilo radi prodaje konjskog mesa. U zadnjih nekoliko godina zabilježeni su tek slučajevi u kojima su vukovi napadali krdo konja kao dio prirodne selekcije.

 

 

Posted by on 2015-08-23. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login