Livanjsko polje postaje zaštićeno područje

Livanjsko polje

Livanjsko polje

Nakon dugogodišnjeg istraživačkog rada članova Ornitološkog društva „Naše ptice“ i suradnika iz EURONATUR-a, te nastojanja da se Livanjsko polje uvrsti na listu Područja od međunarodnog značaja za ptice trud i uložena energija su se napokon isplatili.

Naime, 9. avgusta 2011. godine Ian Burfield, evropski manager naučnih podataka, objavio je informaciju da je aplikacija za uvrštavanje Livanjskog polja na listu IBA (Important Bird Areas) područja uspješno prihvaćena. Službena objava ovih podataka na stranici organizacije BirdLife International se očekuje u narednim sedmicama. Na ovaj način Livanjsko polje je postalo četvrto IBA područje u Bosni i Hercegovini.

IBA su područja od međunarodnog značaja za ptice. Proglašava ih BirdLife International, nakon što područje ispuni utvrđene kriterije. Identifikaciranje ovih područja predstavlja jedan od važnih koraka prilikom izrade strateških dokumenata kao što je NATURA 2000 s obzirom na to da u većini zemalja IBA područja automatski bivaju uvrštena i u NATURA 2000 mrežu. Uvrštavanjem na IBA listu, uz RAMSAR status (Močvarno područje od međunarodnog značaja), Livanjsko polje je još jednom međunarodno verificirano kao jedno od izuzetno značajnih područja za očuvanje bioraznolikosti u Bosni i Hercegovini.

Ornitološko društvo „Naše ptice“ će u narednih mjesec dana službeno pokrenuti inicijativu za proglašenje Livanjskog polja zaštićenim područjem u Bosni i Hercegovini. Ovoj incijativi će prethoditi potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa lokalnim organizacijama i institucijama. Incijativa će biti poslana Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koje je nadležno za proglašenje zaštićenih područja koja su označena višim kategorijama zaštite u koje spada i Livanjsko polje.

Posted by on 2011-08-16. Filed under Izdvojeno, Livno, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login