Livanjsko selo Stupe proglašeno najljepšim selom BiH

Grad Livno potpisao je sporazum o razumijevanju s Udruženjem za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural, a livanjsko selo Stupe dobilo je status najljepšeg sela BiH.

Livno, foto Ajdin Kamber
Livno, foto Ajdin Kamber

Navedeno udruženje, ujedno i nosilac projekta “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, pored 15 sela, odabralo je livanjsko selo Stupe i dodijelio mu status nosioca oznake “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Grada Livna.

Prema obrazloženju navedenom iz Alterurala, Stupe su ispunile sve kriterije za stjecanje oznake najljepšeg sela.

Odluku o dodjeljivanju ove titule Stupama donijela je Komisija za kvalitetu koje čine renomirani i nezavisni stručnjaci s područja arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine.

Potpisivanjem sporazuma strane su preuzele i određene obaveze, a zajednička opredijeljenost je promoviranje, razvijanje i očuvanje autentičnosti Stupa.

Zajednički će djelovati na promoviranju turističkih potencijala najljepših sela BiH na domaćem i međunarodnom tržištu, očuvanju lokalne prirode, kulturne i nematerijalne baštine, organizirati događaje i promocije radi povećanja svijesti o oznaci “Najljepša sela u BiH”, raditi na privlačenju turista, te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.

Posted by on 2024-01-20. Filed under Ekologija, Livno, Magazin, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login