Livno: Federalni inspektori izrekli više od 170.000 maraka kazni

Livno

Livno

U akciji kontrole fiskalizacije i rada “na crno”, koju su na području Livanjskog kantona provodili inspektori Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, za mjesec i po dana poreskim obveznicima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 171.179 KM, potvrdio je glavni kantonalni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Željko Konta.

Konta, koji je i pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona, rekao je za Radio Livno da je akcija koja je provođena od 11. septembra do 29. oktobra imala samo jedan cilj – da se naplaćivanjem kazni prikupi što više novca od poreskih obveznika.

Prema njegovim riječima, glavni cilj ove akcije bio je da inspektori napišu što više prekršajnih naloga bez obzira na to da li je to opravdano ili ne i bez obzira na vrstu i težinu prekršaja utvrđenog inspekcijskom kontrolom, što potvrđuje i podatak da su tržišni, sanitarni i inspektori rada u ovoj akciji u FBiH poreskim obveznicima izrekli novčane kazne od oko četiri miliona maraka.

Konta je naveo da inspektori uvijek mogu utvrditi prekršaj i izreći kaznu, ali da moraju imati više sluha i fleksibilnosti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze poreski obveznici koji su zbog ekonomske i finansijske krize i pada prometa prisiljeni da odjavljuju djelatnosti za koje su bili registrovani.

“Stanje koje su zatekli federalni inspektori u Livanjskom kantonu jedno je od boljih u FBiH, ali su ipak izrekli novčane kazne u iznosu većem od 170.000 maraka, u čemu su se posebno istakli neki inspektori”, rekao je Konta i dodao da je uvjeren da se mnogi prekršajni nalozi neće održati zbog previsokih kazni “za sve i svašta”.

Posted by on 2011-11-21. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login