Ljubavne veze na poslu: pogodnost ili prijetnja?

posao, par, osmjehLjubavne veze na radnom mjestu mogu koristiti napretku u karijeri, ali jednako tako i doslovno uništiti nečiju karijeru.

Brojna istraživanja pokazuju da je značajan broj zaposlenika bio, ili je još uvijek u vezi s nekim od suradnika. Međutim, šta se događa ako među “ljubavnicima” dođe do rivalstva ili ako je jedno od njih nadređena osoba?

Uvijek postoji rizik od iskorištavanja, tumači Peter Handel s Instituta Carnegie, koji inače savjetuje kompanije kako se nositi s ovim osjetljivim pitanjem. Prema njemu, problemi mogu nastati ako je jedna osoba “nadmoćnija” od druge, tj. ako partneri nisu u ravnopravnoj poziciji.

“Dva su osnovna pitanja. Prvo, kako biti siguran da je taj odnos uopće sklopljen na pristanak, bez ikakve prisile? Drugo, postoji li sukob interesa”, objašnjava Handel.

Korporativna politika

Različite kompanije imaju različita pravila i svaka na sebi svojstven način prilazi pitanju veza među suradnicima. Neke potpuno zabranjuju bilo kakve veze, što Handel smatra kontraproduktivnim. Međutim, slaže se da veze među suradnicima mogu uzrokovati i određene probleme, koji će kočiti uobičajeni tok poslovanja. “Ako neko od zaposlenika spava s nadređenom osobom, kako znate da ta osoba neće dobijati bolju platu ili ‘bolje’ zadatke?”, upozorava Handel.

U takvim situacijama, menadžment može jednog od partnera jednostavno preseliti u drugi odjel, ali ni to ne može značiti potpunu “sigurnost”. “Ako preselite zaposlenika na nižoj poziciji, to se može protumačiti kao nepravedan potez, a ako preselite osobu na rukovodećoj poziciji, mogli bi izgubiti kvalitetnog menadžera”, objašnjava Handel. Osim toga, takav poduhvat nije baš jednostavno izvesti u firmama s manjim brojem odjela i zaposlenika.

Žrtve zlostavljanja

Kompanije ne mogu niti otpustiti zaposlenika jer time riskiraju tužbe, što je posebno slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, ovakvi su slučajevi postali toliko učestali, zbog čega je otvoren veći broj pravnih ureda specijaliziranih upravo za ova pitanja.

Ipak, američki stručnjaci ističu da je tanka granica između ljubavne veze i zlostavljanja. Iako prema Američkom društvu za menadžment polovica veza na radnim mjestima završi sretno, pa čak i brakom, Nacionalna organizacija žena upozorava da je između 50 i 75 posto zaposlenih žena bilo žrtvom nekog oblika spolnog uznemiravanja na radnom mjestu.

bbc / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login