Ljubiša Četić osuđen na 13 godina zatvora

Korićanske stijene

Korićanske stijene

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je danas Ljubišu Četića, nekadašnjeg pripadnika Interventnog voda policije u Prijedoru, na 13 godina zatvorske kazne zbog učešća u strijeljanju oko 200 civila u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.

– Ova kazna će se vjerovatno nekima činiti blaga, ali sudsko vijeće je zadovoljno što će kazna, skupa s Četićevim obećanjem da će sarađivati s Tužilaštvom na rasvjetljavanju zločina na području Prijedora i njegovim iskazanim kajanjem, postići svrhu kažnjavanja – rekla je predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho, pri obrazlaganju presude.

Četić je potpisao sporazum o priznanju krivnje s državnim tužilaštvom 11. marta ove godine, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od 11 do 13 godina. Nakon sklapanja sporazuma, svjedočio je u koristu tužilaštva i priznao da je 21. augusta 1992. učestvovao u strijeljanju civila na planini Vlašić te je dao izjavu pokajanja žrtvama.

Četić se prvobitno teretio zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Istom optužnicom su bili obuhvaćeni i Damir Ivanković i Gordan Đurić, također bivši pripadnici Interventnog voda, ali su oni sredinom prošle godine, nakon priznanja krivnje, osuđeni na 14 odnosno osam godina zatvora.

Četića je sudsko vijeće oglasilo krivim da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor radi progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s tog područja te da je 21. augusta 1992. učestvovao u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama koji su prethodno izdvojeni iz konvoja koji se kretao iz Prijedora ka Travniku.

– Pri odmjeravanju kazne vijeće je odmjerilo težinu djela i stepen krivične odgovornosti optuženog. Kada se poredi stepen individualne odgovornosti Četića u odnosu na osuđenog Ivankovića, dolazi se do zaključka da je Četić u kritičnoj situaciji koristio malokalibarsku pušku, a Ivanković automatsko naoružanje, koje ima deset puta veću ubojnu moć – pojasnila je sutkinja Kreho.

Obrazlažući olakšavajuće okolnosti, Kreho je dodala da se Četić priznanjem krivnje suočava sa posljedicama svog djelovanja te da boluje „od izvjesnih zdravstvenih problema“.

Četić je trenutno na izdržavanju kazne zatvora za razbojništvo pa mu sudsko vijeće nije odredilo pritvor nakon izricanja presude, već pojasnilo da će nakon objedinjavanja svih kazni biti upućen na izdržavanje kazne.

birn / bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login