London najbogatiji evropski grad

London

London

London je najbogatiji grad u Evropi gdje je ukupna ekonomska aktivnost, izražena bruto-društvenim proizvodom (BDP), 78.000 eura po stanovniku.

Prema podacima Eurostata, koji je analizirao kupovnu moć u evropskim regionima, slijede Luksemburg, Brisel, Hamburg i Minhen.

Bratislava se, prema bruto nacionalnom dohotku izraženom u kupovnoj moći, probila među deset regija u EU koje imaju najrazvijeniju privrednu aktivnost, navode iz Evropskog statističkog zavoda.

Kupovna moć u Bratislavi je 1,8 puta viša nego kupovna moć prosječnog Evropljanina.

Italija i Francuska su zemlje koje se, kao cjeline, smatraju prosječnim. Francuski prosjek pada zbog nekoliko bivših kolonija u Okeaniji, a Italija ima velike razlike između sjevera i centra s jedne strane, i juga zemlje sa druge strane.

Prema Eurostatu, 39 regiona ostvaruje BDP po stanovniku veći od prosjeka za 1,25 puta. Među njima je osam regija u Njemačkoj, pet u Holandiji, po četiri u Italiji i Austriji, po tri u Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji, dvije u Finskoj, po jedna u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Od 65 regija sa BDP-om nižim od tri četvrtine prosjeka u EU, 15 ih se nalazi u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumuniji, šest u Mađarskoj, pet u Bugarskoj, po četiri u Grčkoj, Francuskoj (prekomorske oblasti) i u Italiji, po tri regije u Portugalu i Slovačkoj, dvije u Velikoj Britaniji, po jedna u Španiji, Sloveniji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Najsiromašnije regije su dvije u Bugarskoj i dvije u Rumuniji, a kupovna moć građana tih pokrajina je oko 27 odsto kupovne moći prosječnog stanovnika Evropske unije.

Posted by on 2012-03-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login