Lubenice iz Popovog polja na tržištu Norveške

lubenice Projekt “Međuentitetska suradnja i integracija lokalnih zajednica Ljubinje i Ravno kroz poljoprivrednu proizvodnju” omogućio je poljoprivrednim proizvođačima iz Popovog polja da izvezu 20 tona besjemene lubenice, tipa boston, na tržište Norveške.

Zvanični izvoznik lubenice za potrebe projekta bila je firma Agroneretva d.o.o. iz Mostara, koja je obezbjedila neophodnu izvoznu dokumentaciju, a lubenica je isporučena u Norvešku sredinom ovog mjeseca.

Povezivanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača s norveškim partnerima i osiguravanje odgovarajuće obuke o uzgoju i monitoringu uzgoja odabranih kultura u ekonomski opravdanim količinama pokazalo se kao dobar primjer saradnje Ljubinja i Ravnog, koja ima potencijal da poboljša socio-ekonomsku sliku ovog hercegovačkog kraja.

Za uspješnu realizaciju projekta, kako je saopćeno, veoma važno bilo je fokusirati se na potrebe poznatog norveškog kupca (BAMA-e), a koje su se odnosile na ugovorene količine, kvalitet i vrijeme isporuke.

Projekt je financijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u BiH uz sufinanciranje Opštine Ljubinje i Općine Ravno, a projekt zajednički realiziraju norveška neprofitna organizacija “Business Innovation Programs” (BIP), Centar za razvoj Hercegovine (CRH), Udruženje građana “Nešto Više”, te općine Ljubinje i Ravno.

Projekt je ujedno prilika da se osnaže kapaciteti lokalnih uprava i nevladinih organizacija u stvaranju novih prihoda iz poljoprivrede i održivog upravljanja poljoprivrednim resursima.

Izvoz 20 tona besjemene lubenice na zahtjevno noveško tržište zasigurno će otvoriti nove mogućnosti i za druge poljoprivredne proizvode iz BiH.

Trenutni izvoz BiH u Norvešku iznosi 12,8 miliona KM (52,5 million NOK), od čega na izvoz hrane otpada 730.000 KM, što ukazuje na velike mogućnosti, koje se uz dobru organizaciju posla mogu iskoristiti.

Posted by on 2011-08-23. Filed under Ekonomija, Ljubinje, Mostar, Ravno, Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login