Luk djeluje protuupalno

luk

luk

Luk je bogat sumpornim spojevima koji su odgovorni za njegov opor miris, ali i za mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje.

Kardiovaskularne koristi
Pokazalo se da sumporni spojevi u luku mogu smanjiti razinu holesterola i triglicerida te poboljšati stanične membrane u crvenim krvnim stanicama. Zbog kardiovaskularnih koristi, luk pomaže u prevenciji srčanog udara.

Odličan za kosti i vezivno tkivo
Studije su pokazala da luk može poboljšati gustoću kostiju te može imati posebne koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustoće kostiju. Osim toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu smanjiti rizik od prijeloma kuka ako u svakodnevnoj prehrani konzumiraju i luk. Visok stupanj sumpornih spojeva u luku pozitivno utiče i na vezivno tkivo s obzirom na to da komponente vezivnog tkiva trebaju sumpor za formiranje.

Djeluje protuupalno
Pokazalo se da luk djeluje protuupalno. Sumporne molekule u luku poboljšavaju aktivnost makrofaga, specifičnih bijelih krvnih stanica koje igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu, a jedna od njihovih uloga je i protuupalna odbrana. Luk sadrži i antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu. Na taj način se razina upale održava pod kontrolom.

Zaštita od raka
Studije su pokazale da luk smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada se konzumira u manjim količinama: rak debelog crijeva, grkljana i jajnika. Redovito konzumirajte luk, nemojte štedjeti na količinama. Pokušajte u recepte uključiti barem jedan cijeli luk.

Ostale dobrobiti za zdravlje
Osim navedenih pozitivnih učinaka na zdravlje, studije su pokazale i da luk poboljšava ravnotežu šećera u krvi te sprječava bakterijske infekcije. Luk sadrži visoke razine vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A i vitamina E. Vitamini A, E i C su izvrsni antioksidansi.

Posted by on 2014-06-28. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login