Machu Picchu se ponovno otvara 1. aprila

Peruanske vlasti nadaju se da će ponovno otvoriti 1. aprila prilaz gradu Inka Machu Picchuu koji je prekinut zbog obilnih kiša koje su oštetile puteve kojima se dolazi do glavne turističke atrakcije u zemlji. Rijeka Vilcanota čiji tok je izazvao štete na pruzi počela je poprimati normalnu razinu.

Machu Picchu

Machu Picchu

“Nadamo se da ćemo ponovno od 1. aprila primati milione turista koji su uvijek dolazili”, izjavio je u ministar turizma Martin Perez iznoseći detalje o radovima na popravku željezničke pruge kojom dolazi 90 posto turista.

Pruga je zatrpana na nekoliko mjesta zbog odrona i klizanja terena izazvanih kišama nezabilježenim unazad 15 godina, koje su blokirale i više od 3500 turista u blizini grada Inka. Uveden je zračni most kako bi se oni evakuirali.

Prošle sedmice su vlasti odustale od transfera helikopterom do citadele iz 15. vijeka, podignute na 2500 metara, i zatvorile iz sigurnosnih razloga “put Inka” kojim se moglo doći do znamenitosti u četiri dana hoda.

Po riječima Pereza, rijeka Vilcanota čiji tok je izazvao štete na pruzi, ponovno poprima normalnu razinu. Machu Picchu s 2200 posjetitelja dnevno u prosjeku, od područja Cuzco čini glavni izvor turističkih prihoda Perua.

hina / bih-x.info

Posted by on 2010-03-19. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login