Mađarska očekuje najviši vodeni val u historiji

 

Budimpešta

Budimpešta

Mađarske vlasti, službe za vanredna stanja i hiljade volontera u subotu ujutro su nastavljale učvršćivati nasipe u očekivanju vrhunca vodenog vala na Dunavu, možda najvišeg u historiji, predviđenog za ponedjeljak u Budimpešti.

U noći na subotu, selo Gyorujfalu s 1.500 stanovnika, 115 km zapadno od prijestolnice, gdje je nasip popustio zbog odrona u petak, moralo se evakuirati.

“Nasip je zasad stabilan, ali pritisak vode je toliko snažan da smo odlučili evakuirati Gyorujfalu radi sigurnosti”, rekao je premijer Viktor Orban.

Vodostaj Dunava u Budimpešti bio je u 6.00 sati po srednjoevropskom vremenu 8,45 metara, a dosad najviši vodostaj od 8,6 metara zabilježen je 2006.

Gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos naredio je da se zatvore gradska kupališta i proširio je zabranu parkiranja automobila blizu Dunava. Promet je inače otežan jer je obala od srijede pod vodom.

Linije gradskog prijevoza su izmijenjene zbog porasta vodostaja Dunava.

U petak je na sjeveroistoku zemlje zabilježeno više rekordnih vodostaja, ali na austrijsko-mađarskoj granici, u Rajki, vodostaj je u subotu ujutro pao na 5,96 metara, pošto je dan ranije bio 6,46 metara.

U Austriji vodostaj polagano opada pa je posvuda počelo raščišćavanje.

Posted by on 2013-06-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login