Mali trikovi za ublažavanje menstrualnih tegoba

PMSPoznata je činjenica kako gotovo 95 odsto žena pati od menstrualnih tegoba. Iako su simptomi uglavnom tek blagi, u pojedinim slučajevima oni mogu biti vrlo jaki, te uz bolove u predjelu stomaka i leđa, mogu izazvati glavobolje, mučnine, proljeve i povraćanja.

Glavni uzročnici menstrualnih bolova kod većine žena uz hormone su i neki drugi uzroci poput nedostatka vitamina i minerala, pretjerivanja s preslanom ili presatkom hranom, te prekomjerna konzumacija alkohola i kofeina.

Među najčešće simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a) spadaju: promjene raspoloženja, oslabljena koncentracija, osjećaj umora i malaksalosti, pojačan apetit, slabija koordinacija, nesanica, glavobolja, bolovi i grčevi, nadutost i otečenost i osjetljive i bolne grudi, piše Najbolje info.

Ako ste baš vi osoba koja pati od glavnine navedenih simptoma, saznajte na koji ih način sami možete značajno umanjiti, a možda ih se čak i u potpunosti riješiti.

Pripazite s unosom šećera
Pokušajte ga smanjiti na minimum, a povećajte unos proteina. Jedite što više voća, povrća i cjelovitih žitarica, i obavezno izbjegavajte slanu hranu, pretjerane količine kofeina, nikotina i alkohola.

Namirnice koje imaju diuretsko djelovanje
Namirnice koje imaju diuretsko djelovanje poput patlidžana, krastavaca i peršina mogu znatno smanjiti zadržavanje tekućine u organizmu, a samim time umanjiti osjećaj natečenosti.

Unošenje kalcija i magnezija
S unosom kalcija (1 gram dnevno) i magnezija (500 mg dnevno) može se dodatno umanjiti osjećaj anksioznosti. Bitno je samo uvijek uzimati oboje u kombinaciji.

Vitamin B-6
Vitamin B-6 (ne više od 50 miligrama dnevno) takođe može ublažiti simptome anksioznosti i napetosti.

Vitamini E i C
Vitamini E i C pomaže pri smanjenju intenziteta grčeva.

Fizičke aktivnosti
Ako se tokom mjesečnice osjećate bezvoljno, lagana fizička aktivnost, šetnje uz vježbe disanja mogu značajno smanjiti menstrualne tegobe, popraviti vam raspoloženje, pojačati cirkulaciju, te smanjiti nadutost.

Čajevi od ljekovitog bilja
Tu su naravno još i čajevi od ljekovitog bilja koji vam, na prirodan način, mogu ublažiti menstrualne bolove:

-Anđelika poznata još pod nazivom angelika, siriš, anđeoski korijen – konzumirati čaj koji se sprema od 3 1/2 kašike korijena na 1 litru vode. Sve zajedno se prokuha, poklopi, te pusti da odstoji 10-15 minuta

-Preslica konzumirati čaj koji se pravi na način da se 25 g trave preslice stavi u 1/2 l vode. Sve zajedno se zagrije i pustiti da vri  25 minuta, zatim procijedi. Čaj je potrebno piti ujutro i uveče i to po 1 šalicu od kave.

-Vrkuta i stolisnik (kunica, hajdučka trava) – Izmiješajte stolisnik i vrkutu u jednakom omjeru. Za jednu šalicu čaja na 1 kašikicu ove mješavine potrebno je dodati 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji 10-15 minuta, potom procijediti. Čaj je potrebno piti 2-3 šoljice na dan (je najbolje ga je piti redovito, s povremenim pauzama).

-Gospina trava (kantarion) – konzumirati čaj koji se pravi na način da se 1 velika žlica gospine trave prelije s 2,5 dl kipuće vode, poklopi te pusti da odstoji 10-15 minuta, te procijedi. Čaj je potrebno piti 3 puta na dan.

-Breza – za čaj od breze potrebno je 1 kašiku lista breze preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji 15 minuta, potom procijediti. Čaj je potrebno piti 3 puta na dan.

Posted by on 2014-11-15. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login