Malina – Voće koje jača imunitet i srce

maline

maline

Maline treba da se jedu svježe, jer uspješno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega, jačaju srce, normalizuju krvnu sliku.

Malina je u svim razvijenim zemljama svijeta visoko cijenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa a zatim i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ovo bobičasto voće je tako slatko a ima tako malo kalorija što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamu u njemu. Jedna porcija malina od 150 g broji manje od 60 kcal i manje od 10 g ugljenih hidrata.

Malina je odličan izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voće je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni dio malina su moćni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voće dobrodošlo kao zaštitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

Konzumacijom malina, tijelu obezbjeđujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mjestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod djece, suzbijanje mučnine i povraćanja.

Narodna medicina sok od maline preporučuje za liječenje bolesti želuca i crijeva jer efikasno pročišćava sistem za varenje. Isto tako može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaže se da malina rashlađuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.

Listovi maline pripremljeni u vidu čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših ozljeda kože.

Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, malina je u razumnim količinama bezbjedna i za ishranu dijabetičara, što se ne može reći i za svako drugo voće. Neka ispitivanja čak pokazuju da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.

Sve poslastice napravljene od divnih plodova ove biljke mogu imati određenih zdravstvenih prednosti za organizam ali kako bi se sto bolje iskoristila sva ljekovita svojstva malina, podrazumijeva se da ih treba jesti u svježem obliku.

Posted by on 2014-10-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login