Malinari iz Željeznog Polja nisu odustali od uzgoja malina

maline

maline

Proizvođačima malina iz Željeznog Polja, nakon što ih je zadesila prirodna nesreća, u početku je bilo veoma teško transportovati ubrane plodove. Gajbe malina su, kažu, morali nositi i po 300-400 metara preko prepreka koje su napravila klizišta. Sada strahuju od svake nove kiše.

Klizišta se još nisu smirila, zato, kažu, imaju jednu mašinu koja je u pripravnosti i koja put održava prohodnim.

Na području Općine Zenica stanovnici sela Starina i Bistrica dnevno proizvedu oko dvije tone malina. Zbog lošeg puta, problem predstavlja transport do prve otkupne stanice.

“Apelujem na načelnika općine da snagom svoga autoriteta pošalje mašine, koje bi nasule put kako bi se olakšao pristup i proizvođačima, a i nama otkupljujemo tu malinu”, kazao je Husein Sinanović, direktor poljoprivredne zadruge Poljar iz  Željeznog Polja.

Uzgajivači malina ne žele humanitarnu pomoć već konkretnu podršku nadležnih ministarstava.

“Da kantonalno i federalno ministarstvo ove godine uvrste malinu na listu proizvoda koji će se premirati i to u visinu od  1 KM za Željezno Polje i druga mjesta koja su ugrožene elementarnim nepogodama”, kaže Sinanović.

Posted by on 2014-07-02. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login