Maline koje život znače

maline

maline

Jasminka Kojić svaki se dan, s kantom punom vode, 40 puta penje i spušta niz brdašce kako bi zalila maline, održala ih u životu i osigurala egzistenciju sebi i porodici. Nije joj teško, jer da nema malina ne bi bilo ničega.
Ova mlada žena živi u Zelinju, mjestu pored Zvornika. Majka je troje djece i prihodi od malina jedino su od čega peteročlana porodica živi.

Jasminka u Zelinju nije mogla pronaći posao, a ne može ni njen suprug. Školuju dvoje djece, a treba nahraniti i treće. Od čega?, pita se Jasminka kojoj je 150 maraka mjesečno potrebno samo za autobuske karte za vozarenje dvoje školaraca, a gdje je sve ostalo?

Jasminka kroz život nije imala mnogo izbora, ali je znala da mora uraditi nešto kako bi sebi i porodici osigurala egzistenciju. Priliku je vidjela u uzgoju malina, a posla se ne boji. No trebalo je od nečega početi. Imala je komad zemlje i nešto zasađenih malina, ali nedovoljno za život peteročlane porodice.

Podršku u njenoj borbi pružili su joj USAID-ov Fond za podršku u razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i Grad Zvornik. Od sredstava koja su joj dodijeljena kupila je dodatne sadnice maline i pokrenula vlastiti biznis, pravi mali porodični posao.

Nove sadnice zasadila je prošle godine i sada ih njeguje kako bi, kada dođe vrijeme, urod bio što veći a kvalitet plodova što bolji.

Iako je ovaj hljeb sa sedam kora, poput onog rudarskog, Jasminka ga kaže rado jede, jer drugog nema. Uzgoj malina zahtjeva mnogo rada, a urod ovisi o brojnim faktorima. Ovisi o ljetu i zimi, suši i mrazu…

Jasminka ustaje u zoru i liježe kasno. Maline treba i zasaditi i orezati, zalijevati i brati. Berba počinje u junu, pa plodove bere po visokim temperaturama, bez mnogo predaha, jer ih mora prodati istog dana.

„Malina propada ako samo prenoći izvan hladnjače. Mi beremo cijeli dan i u večernjim satima tovarimo u hladnjaču otkupljivača. Jedino tako možemo zadržati kvalitet plodova i nešto zaraditi.“ – priča Jasminka.

O malinama brine cijela Jasminkina porodica. Pomažu joj i djeca, a najmlađi sin pravi joj društvo u radu kad god vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Podrška USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i Grada Zvornika znači joj mnogo, jer u Zelinju, Jasminka drugačije ne bi mogla zaraditi.

Uz nove sadnice očekuje da bi mogla proizvesti i do tri tone malina, ako joj vremenske prilike budu naklonjene. Nada se i da će otkupna cijena biti bolja, pa da se onda nadaju i lagodnijem životu.

Voljela bi kaže i proizvodnju malina podići na viši nivo, ali nedostaju joj sredstva. Jasminka sada sve ručno radi. Nema sistem za navodnjavanje, a ni sve potrebne alate za obradu zemlje i održavanje malinjaka, ali ne odustaje, zahvalna je na podršci i priliku će, kako kaže, u potpunosti iskoristiti.

Jasminka je jedna od stotinu žena kojoj su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet lokalnih uprava omogućili da pokrenu i razvijaju vlastiti biznis. Biznis koji im prvenstveno osigurava egzistenciju, samostalnost, ali i vraća vjeru u bolje sutra.

 

Posted by on 2018-04-14. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login