Martinbrodski slapovi u decembru

Martin Brod slapovi

Martin Brod slapovi

Martinbrodski slapovi decembar su dočekali u minusu, a zahvaljujući rekonstruiranim prilaznim mostovima i vidikovcu na slapovima u Martin Brodu, omogućen je siguran prihvat posjetilaca i potpuniji doživljaj cjelokupnog ambijenta. Ovu veličanstvenu lokaciju posjećuju turisti iz cijelog svijeta, posebno u ljetnim mjesecima, uživajući u neponovljivoj i vjekovima nedirnutoj prirodnoj ljepoti.

Martin Brod, naselje iz srednjovjekovnog doba udaljeno 50-tak kilometara od Bihaća, smješteno je na mjestu gdje se rijeka Unac ulijeva u rijeku Unu. Kako legenda kaže, ovo živopisno mjesto koje posjetioce ostavlja bez daha, dobilo je ime po mladoj djevojci Marti koja je bila zaljubljena u vojnika. Prelazeći rijeku, da bi došla do svog voljenog, snažna struja ju je povukla i zauvijek odnijela, a stanovnici ovog kraja svaki prilaz rijeci nazivali su brod, te je tako dobio ime Martin Brod.

Martin Brod leži na naslagama sedre za čiji nastanak je potrebna izuzetna čistoća vode te nekoliko stotina vrsta algi, mahovina, insekata i puževa. Taj stoljetni proces tokom kojeg se mijenja izgled vodenog toka, ukazuje nam to da je cijelo područje nekad bilo pod vodom. Ovdje se priroda poigrala na najljepši mogući način te kroz cijelo naselje stvorila mnoštvo slapova, bazena, otočića i vodopada od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji, te Veliki slap. Veliki slap, poznatiji kao Milančev buk, prvi je na rijeci Uni i jedan od najatraktivnijih unutar Nacionalnog parka Una. Spušta se preko mnoštva rukavaca sa više od 54 metra visine, gradeći jedinstvene sedrene tvorevine svojstvene samo našoj smaragdnoj ljepotici.

Martin Brod se nalazi u okviru granica Nacionalnog parka Una čiji je, između ostalog, cilj da zaštiti njegov jedinstveni ekosistem i usmjeri cjelokupni razvoj područja putem ekonomske i ekološke održivosti, kao jedinstvenog spoja kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota.

Posted by on 2016-12-04. Filed under Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login