Međunarodni Dan djevojaka u IKT: Inicijativa koja širi promjene

laptop, racunarMeđunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu svake godine, a obilježavanje ovog dana pokrenuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta. SMART Resursni centar je ovaj program omogućio i djevojkama u Bosni i Hercegovini i zvanični je predstavnik ove inicijative u BiH.

Na današnji dan, organizovali smo nekoliko radionica u saradnji sa eMedia Patch, gdje su trenerice sa 27 djevojaka širom BiH razgovarale o sopstvenim iskustvima te značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono – komunikacionih tehnologija i promovisanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT, poručila je Aleksandra Crnogorac, koordinatorica ove inicijative i menadžerica u CPCD-u.

Ponosni smo što smo i ove godine uspjeli okupiti veliki broj djevojaka, te se želimo zahvaliti na nevojerovatnoj volji i profesionalnoj saradnji Mješovitoj srednjoj školi “Bužim”, OŠ “Umihana Čuvidina” iz Sarajeva, Gimnazijiji “Mustafa Novalić” iz Gradačca, OŠ „Saburina“ iz Sarajeva, OŠ Stijena iz Cazina, te Gimnaziji Istočna Ilidža i IV Gimnazija Ilidža, poručuju iz CPCD-a, te ističu kako nije nemoguće da se ovakve stvari u BiH dešavaju bez donatorskih sredstava, već je dovoljna volja, posvećenost i saradnja između civilnog sektora i obrazvonih institucija.

Također, djevojke koje su učestvovale u ovogodišnjim aktivnostima SMART RC-a, imale su priliku da posjete i prostor kompanije MistralTechnologies i HUB387, ACADEMY387 i NEST71 koji su i ove godine podržali aktivnosti pružajući djevojkama najbolje primjere iz BiH, gdje su im mlade programerke iz sopstvenih iskustava približile najbolje svjetske trendove i poslove budućnosti, te prednosti IKT sektora.

CPCD će i dalje nastaviti da okuplja mlade ljude i promoviše pozitivne trendove na bh. i svjetskom tržištu rada, implementirajući aktivnosti povodom Međunarodnog Dana djevojaka u IKT, kao i tokom najvećeg edukativnog događaja u BiH – Sata kodiranja koji je i prišle godine BiH pozicionirao među najbolje u svijetu okupljajući preko 35 000 mladih ljudi da kodiraju i otkrju svoje talente u ovom sektoru.

Posted by on 2018-05-03. Filed under Bužim, Cazin, Ilidža, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login