Međunarodni susret vjerskih poglavara u Sarajevu

Sarajevo

Sarajevo

U Sarajevu se od 09. do 11. rujna održava Međunarodni susret za mir, na kojem će se okupiti dužnosnici i vjerski poglavari iz cijelog svijeta. Cilj sureta je dijalog između kultura i religija, koji promovira mir i suživot. Inicijator susreta je ekumenska zajednica Svetog Egidija iz Rima, koja ovakve susrete organizira u Duhu Asiza u mnogim europskim gradovima punih 25 godina.

Stotinjak poglavara svih konfesija, te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od šesedest zemalja, Sarajevo će od 9. do 11. rujna učiniti gradom mira i suživota, simbolom za Europu i cijeli svijet.

U tri dana bit će održano tridesetak panela na kojima će se razmijeniti iskustva o različitim temema iz vjerskog, političkog i gospodarskog života.

„Sarajevo je jedna nova činjenica za nas. Sarajevo predstavlja imidž budućnosti. Ne želimo gledati prošlost. Želimo vidjeti da se ovdje događa suživot različitih religija koje žele živjeti zajedno. Želim reći da je Sarajevo paradigma svakog grada svijeta, jer u vrijeme globalizacije svaki grad živi na taj način“, kaže predsjedik Zajednice Svetog Eđidija, Marko Impaljaco.

Susret je i prilika za dijalog predstavnika vjerskih zajednica koje postoje u Bosni i Hercegovini. Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istakao je kako Sarajevo treba biti simobl Europe, baš onako kako je kazao i blaženi Ivan Pavao II, prilikom posjete Bosni i Hercegovini 1997. godine.

„Mi želimo svojim doprinosom i ovim Susretom za mir doprinijeti da stvarno Sarajevo bude paradigma. To ne znači da jeste, to ne znači da nemamo problema, ali – ne smijemo se na tome zaustaviti. Moramo krenuti pozitivnim korakom. Zato jest ovaj skup za mir pomoć i potreba da Sarajevo istinski postane paradigma jer ima za to priliku. Tu smo različiti, tu trebamo stvoriti ozračje poštivanja, prihvaćanja i suradnje“, kaže kardinal.

Među sudionicima susreta očekuje se, između ostalih, talijanski premijer Mario Moti, predsjednik Vijeća Europe Herman van Rompej, premijer Obale Bjelokosti, srpski patrijah Irinej, ruski pravoslavni mitropolit Kiril, kambodžanski budistički patrijah Tep Vonga, predsjednici Hrvatske i Crne Gore Ivo Josipović i Filip Vujanović.

rse / bih-x.info

Posted by on 2012-09-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login