Meduze okupirale Sredozemno more

meduze

meduze

Biolozi tvrde da već godinama broj meduza u Sredozemnom moru raste. Ovog ljeta desio se ogromni porast zbog veoma visoke temperature već na samom početku sezone odmora.

Najveći broj različitih vrsta meduza u Sredozemnom moru je bezopasan. Ipak, procjenjuje se da se svake godine 150.000 ljudi liječi od opekotina koje su im nanijele meduze širom ovog regiona.

Klimatske promjene mogle bi da budu jedan od uzroka rasta broja meduza.

Kako se Sredozemno more zagrijava, meduze mogu da se brže razmnožavaju. Stope razmnožavanja kod meduza obično su veće nego što je to slučaj kod riba. Porast temperature vode mogao bi da prouzrokuje veliku prepreku u rješavanju ovog problema.

Nova vrsta toplovodne meduze može da preživi i u vodama koje su prethodno bile previše hladne za njih. Postoji određeni broj stranih vrsta koje dolaze iz Crvenog mora, što znači da su tropske i suptropske vrste ušle u Sredozemno more kroz Suecki kanal, navode biolozi.

Najveća navala meduza ove godine desila se na istoku Sredozemnog mora, blizu Sueckog kanala. Jedna vrsta meduze koja je pronađena tamo jeste žarna meduza, čiji je latinski naziv rhopilema nomadica.

Ova vrsta se sada nalazi na spisku EU među vrstama koje najviše “napadaju” mora, navode agencije.

Posted by on 2013-09-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login