Meso koje se uvozi u BiH ne smije biti starije od šest mjeseci

mesoUred za veterinarstvo BiH demantirao je  medijske informacije da se u BiH može uvesti meso starosti i do 30 godina te da se uvoz obavlja bez ikakve kontrole, ističući da meso za koje je odobren uvoz u BiH nije i ne može biti starije od šest mjeseci.

U saopćenju za javnost podcrtavaju da prilikom uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla u BiH Ured za veterinarstvo BiH i granične veterinarske inspekcije vrše kontrolu u skladu s važećim zakonodavstvom i standardizacijskom osnovom renomiranih službi za kontrolu prekograničnog prometa robe.

Postupak pregleda pošiljki odvija se u nekoliko faza, a propisi nalažu da se sve pošiljke moraju najaviti 24 sata prije dolaska na granični prijelaz, prilikom najave šalje se i veterinarski certifikat, dok se pregled pošiljke sastoji od dokumentacijskog, fizičkog i identifikacijskog pregleda.

Iz Ureda za veterinarstvo pojašnjavaju da se, kada je u pitanju uvoz smrznutog mesa, svaki dio označava deklaracijom na kojoj je obavezno istaknut izvozni broj klaonice, podaci o datumu klanja, rok trajanja i naziv proizvođača.

Najveći dio smrznutog mesa uvozi se preko graničnih prijelaza Gradiška, Doljani i Gorica, dok se na ostalim prijelazima registrira sporadični uvoz ove vrste mesa.

Preko graničnog prijelaza Gradiška uvozi se smrznuto meso proizvođača iz evropskih država i to najviše iz Holandije, Njemačke i Austrije, a manji dio iz Španije, Italije, Mađarske i Poljske.

Kada su u pitanju preostali granični prijelazi, prema evidenciji, najviše se uvozi duboko smrznuto meso peradi iz Turske kao i meso goveda iz Argentine, a ni ove pošiljke nisu starije od šest mjeseci.

Podaci o mesu pohranjuju se u centralnu bazu podataka i dostupni su svim podnosiocima adekvatnih zahtjeva, a, u saopćenju, Ured za veterinarstvo BiH zaključuje da se sve pošiljke mesa uzorkuju i uzorci se šalju na laboratorijske i organoleptičke analize.

Posted by on 2012-01-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login