MESS počinje u petak 28. septembra

MESSNajpoznatiji pozorišni festival u regiji – Internacionalni teatarski festival MESS, najavio je svoje 52. izdanje.

Na zadovoljstvo brojnih ljubitelja pozorišne umjetnosti, Mess u ovoj godini ne samo da je uspio sačuvati strukturu programa i programsku orijentaciju, već je u program uvrstio i novu selekciju – Balkan (Con)tekst.

Mess će od 28. septembra do 7. oktobra predstaviti 31 teatarsku predstavu iz 20 zemalja svijeta, sa ukupno 41 izvođenjem, te jednim koncertom. Odvijat će se u Sarajevu, Zenici i Visokom.

Dan otvaranja

Svečano otvaranje festivala desit će se u sarajevskom Narodnom pozorištu uz predstavu ‘Evropljani’ češkog redatelja Jirija Adameka, u izvedbi teatra Boca Loca Lab. Istu večer će se u BNP Zenica održati predstava Zagrebačkog kazališta mladih ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ po tekstu Ivora Martinića, dok režiju za ovu predstavu potpisuje Janusz Kica.

Po riječima direktora festivala Dine Mustafića, češka predstava Evropljani će intonirati ono što će se dešavati u nastavku 52. Messa. Riječ je o istraživačkom teatru koji otvara ključna pitanja savremenog svijeta – izgubljenost u tranziciji, dekonstrukciju identiteta, evropsku dezorjentaciju, fenomen religije kao nadu ili zabludu, te kontraverzno pitanje evropskog identiteta.

Zanimljivost ove predstave je i teatarski libreto sastavljen iz medijskih parola i novinskih naslova koji odslikava do koje su mjere su naši životi ispolitizirani.

Istovremeno, dan otvaranja u Sarajevu proteći će uz koncert poznatog jazz pijaniste iz Njemačke Davida Gazarova, koji je ostvaren u suradnji sa festivalom SVEM, nakon čega će uslijediti ponovni nastup fantastične plesačice iz Bennina Julie Dossavi, koja će kroz teatar pokreta otvoriti pitanja afričkog i evropskog identiteta.

Castellucci, Mondruczo, Goebbels i drugi poznati redatelji

Mess najavljuje i dolazak pozorišnih trupa koje izvode predstave nekih od trenutno najpoznatijih evropskih redatelja.

U utorak 2. septembra imat ćemo priliku gledati talijansku predstavu ‘On the Conceptt of the Face, Regarding the Son of God’, koju potpisuje Romeo Castellucci.

Mađarski redatelj Kornel Mondruczo, koji je gledateljima poznat i kao gost, član žirija i laureat Sarajevo film festivala, autor je kontraverzne predstave ‘Hard To Be a God’, koja će se izvesti u subotu 29. septembra u dvorani Zetra.

Zatvaranje festivala proteći će uz švicarsku trupu Theatre Vidy iz Lozane, koja će izvesti predstavu ‘Max Black’ u režiji Heinera Goebbelsa. Preko jezika koji je na određeni način i muzički, ova će predstava svakako biti jedan od vrhunaca Festivala.

Posebnu pažnju gledatelja izazvat će i predstava koja dolazi iz Čilea  ‘Villa+Discurso’ u režiji Guillerma Calderona,

Od regionalnih predstava izdvajaju se ‘Mrzim istinu’ Olivera Frljića, ‘99%’ Nermina Hamzagića, ‘Moj sin malo sporije hoda’ Ivora Martinića i ‘Radnici umiru pjevajući’ Olge Dimitrijević.

Kao i prethodnih godina, u sklopu festivala bit će prikazane predstave za djecu i mlade, u sklopu selekcije ‘Children Mess’, kao i svojevrstan ‘festival u festivalu’ – ‘Future Mess’ za koji će program biti objavljen naredne sedmice.

Motiv plakata – Pussy Riot

Kao i mnogo godina do sada, i ovaj put plakat festivala Mess je angažiran i aktuelan. Vizual 52. MESS Festivala je inspiriran društvno-socijalnom buntovnom reakcijom, a motiv plakata su karakteristične maske pokreta Pussy Riot. Ovo simbolizira i osnovne ideje ovogodišnjeg festivala: izgubljenost u tranziciji, te potrebu za buntom i slobodom. Festival Mess je i sam nekoliko puta bio u situaciji da brani svoju slobodu, izraz i pravo na mišljenje, izjavio je direktor Mustafić.

Rezervacije i prodaja ulaznica počinju 20. septembra.

Posted by on 2012-09-13. Filed under Izdvojeno, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login