MHE Babanovac: Uništenje najvrjednijeg dijela toka Ugra zbog 0,027% električne energije?!

Da je planirana mala hidroelektrana (mHE) Babanovac tokom 2022. godine bila u pogonu i proizvela planiranih 4,10 GWh, to bi bilo 0,027% od ukupne proizvedene električne energije u BiH i 0,022 % od ukupne električne energije na prijenosnoj mreži.

Ovakvi podaci, izdvojeni iz Izvještaja o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2022. godini i Ugovora o koncesiji za mHE Babanovac, još jednom pokazuju da izgradnja ovih objekata u BiH nije rezultat strateških potreba za energetskom tranzicijom, nego namjere da se zadovolje investitori – uglavnom izvanredno povezani s vlastima i stranačkim krugovima.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT napominje da je koncesioni ugovor za mHE Babanovac zaključen 2013. godine između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK i Eskimo S2 d.o.o. Travnik. Prvobitni rok za izgradnju i puštanje u komercijalni pogon bio je 15. mart 2016. godine.

Do danas su na ovaj ugovor zaključena četiri aneksa, a Komisija za koncesije iz oblasti vodoprivrede SBK donijela je mišljenje da se Ugovor o koncesiji produži za naredne dvije godine.

Međutim, predloženo je da se investitoru, uz ovaj rok, postavi i uslov investitoru da ovom periodu dostavi:
– novu saglasnost mjesne zajednice;
– saglasnost Udruženja sportskih ribolovaca i
– dokaz da se mHE nalazi u Prostornom planu SBK/KSB.

“Postavljanje ovih zahtjeva vidimo kao ispisivanje pozitivne prakse u afirmisanju jednog od fundamentalnih prava u oblasti zaštite okoliša – prava javnosti na učešće u donošenju odluka, ali zahtjevi čuvara i čuvarica Ugra su jasni: Raskid ovog štetnog ugovora!”, navode aktivisti/ce.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine
Dižimo glas za naše rijeke
Klub Sportskih Ribolovaca Travnik

Posted by on 2024-01-23. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login