Milomir Kovačević Strašni: Kolekcija fotografija muzičkih ikona osamdesetih

U Ex-Yu Rock Centru u sarajevskom Domu mladih predstavljena je kolekcija fotografija muzičkih ikona osamdesetih, fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

Stalna postavka Ex Yu Rock Centra, pod nazivom “Šokiraš me, majke mi”, koja predstavlja sarajevsku rock scenu 80-ih godina prošlog stoljeća obogaćena je novom kolekcijom fotografija Milomira Kovačevića Strašnog. Njegove fotografije koje prikazuju žene u ex yu rock sceni još od ranije su dio stalne postavke. Autor živi na relaciji Pariz–Sarajevo, a dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine, za tim iz Ex Yu Rock Centra bila je idealna prilika.

Osamdesetih godina, u zlatno doba sarajevske rock scene, Milomir Kovačević bio je mladić, ali i sam ljubitelj ove muzike. Išao je na koncerte u Dom mladih i redovno pratio i bilježio svojim aparatom neke od najposebnijih momenta koje je mogao zabilježiti.

“Izabrali smo ovu neku kolekciju , za početak koja na neki način oslikava najbolje šta se dešavalo tih godina u Sarajevu. Vrlo rijetko sam ulazio u stage, više sam volio biti u publici sa rajom i osjetiti tu pravu atmosferu”, kazao je Milomir Kovačević Strašni.

Kod starije generacije posjetilaca ova postavka će sigurno izazvati nostalgiju, ali cilj je podstaći mlađe da i sami stvaraju rock muziku i tako nastave sa autorskim radom.

Posted by on 2024-02-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login