Mine otežavaju gašenje požara kod Trebinja

požar

požar

Požar na trebinjskom području, koji je u petak popodne izbio od udara groma, stavljen je pod kontrolu i spriječeno je njegovo širenje prema selima, no vatrogasci su i dalje na terenu i pokušavaju neutralizovati potencijalna žarišta, potvrđeno je iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Komandir trebinjskih vatrogasaca Danko Vuković rekao je kako je požarna linija “ispresijecana” i da su vatrogasci uspjeli da lokalizuju požar na pojedinim mjestima.

Gore trava, nisko rastinje i šuma.
Linija požara proteže se u dužini 25 kilometara, a vatrena stihija prijeti i Konavlima u Hrvatskoj.

Komandir Vuković kaže da krak požara još nije stigao do Hrvatske, te da će na tom području, koje je minirano, samo biti spašavani električni stubovi.

Kuće nisu ugrožene

“Borimo se sa vatrom, ima posla, ali je stanje stabilno i kuće i naselja za sada nisu ugroženi. Gašenje otežava nepristupačan teren, jer se do nekih sela ne može doći vozilima, pa moramo okolnim putevima, a dio požarišta je pod minama”, potvrdio je za Al Jazeeru Miodrag Ćaćić iz Vatrogasne jedinice Trebinje.

Zajedno sa kolegama, Ćaćić se nalazi na platou Zubaca. Vatrogasci čine sve što mogu na područjima koja su im dostupna, rekao je.

Trebinjski vatrogasci veliku pomoć imaju od zaposlenih u lokalnom šumskom gazdinstvu te pripadnika Civilne zaštite.

Dolazile su im i kolege susjedne Hrvatske, kako bi se uvjerili u stanje na terenu, te ponudili pomoć.

Trenutno su na požarištima dežurne ekipe koje prate situaciju kako se vatra ne bi ponovo proširila i zaprijetila stambenim objektima.

U trebinjskom kraju ukazuju na nezapamćenu sušu u Hercegovini, koja pogoduje da svaka, pa i najmanja varnica, izazove požar velikih razmjera.

Prije mjesec dana požar je, u samo šest dana, opustošio više od 240 hektara pod niskim rastinjem i najmanje 70 hektara većinom obraslog šumom.

Posted by on 2015-08-09. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login