Mladenu Šlogaru 30 godina zatvora zato što je ubio Ivanu Hodak

Mladen Šlogar

Mladen Šlogar

Zbog teškog ubsitva i bezobzirne osvete ocu Ivane Hodak, Mladen Šlogar osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva mlade djevojke.

Predsjednik sudskog vijeća Turudić kao otežavajuće okolnosti naveo je “neshvatljivo, nemoralno i okrutno ponašanje prema djevojci koju nije vidio više od 15 godina”. Kao otežavajuća okolnost Šlogaru uzeto je i to da tokom čitavog sudskog procesa nije ni jednim pokretom ni riječju pokazao da se kaje ili žali zbog svog  postupka, procijenivši takođe da je u trenutku počinjenja djela Šlogar bio potpuno ubrojiv i svjestan.

Sudsko vijeće odbacilo je ikakvu teoriju zavjere vezano uz djelo, komentarišući kako bi to značilo optužiti policiju da je znala da se priprema ubistvo Ivane Hodak te da je podmetnula dokaze. Do priča o teriji zavjere došlo je, smatra sudsko vijeće, i zato što ljudi nisu mogli vjerovati u ono što se dogodilo te su se okrenuli takvim scenarijima. Grickalica pronađena na mjestu ubistva Ivane Hodak, osim pištolja i Šlogarovog priznanja, jedan je od ključnih dokaza da je Šlogar počinitelj ovog ubistva. Ona je na sebi, navodi Tudurić, imala sedam DNK markera koji pripadaju Šlogaru. Mogućnost da dvije osobe ostave isih sedam DNK markera je 1 naprama 3 miliona.

Turudić je komentarisao i kako je Šlogarov način odbrane bio potpuno neuobičajen, jer je prvo priznao ubistvo i detaljno ga opisao, a onda se odlučio braniti šutnjom. “Učinili ste strašno djelo i ubili jednu mladu djevojku. Nanijeli ste ogormnu bol roditeljima, porodici i prijateljima Ivane Hodak, ali i čitavoj Hrvatskoj”, rekao je Turudić Šlogaru. Turudić se osvrnuo i na iznošenje odbrane u završnoj riječi koja se pozvala na reakcije javnosti u postupku protiv Šlogara, aludirajući pritom na često spominjane teorije zavjere u medijima, ali sudija Turudić kazao je kako sudovi ne sude po reakciji javnosti već na temelju podataka iz sudskih spisa.

Tužilac Dunja Pavliček nakon izlaska iz sudnice izjavila je kako će se žaliti na presudu jer su  očekivali maksimalnu kaznu.

Na suđenju Mladenu Šlogaru je svjedočio i posljednji svjedok te su advokati prešli na završne riječi. Vještak Miroslav Goreta izjavio je da je Šlogar u vrijeme ubistva Ivane Hodak bio ubrojiv. “Mladen Šlogar je osoba sa trajnim poremećajem ličnosti koja ima narcističke osobine te je pasivno-agresivan”, kazao je Goreta.

U svojoj završnoj riječi tužiteljica Dunja Pavliček rekla je da smatra kako su dokazali da je Šlogar kriv te zatražila maksimalnu kaznu, koja u Hrvatskoj iznosi 40 godina zatvora. Tužiteljica je navela kako Mladena Šlogara Žilu sa ubistvom kćerke poznatog advokata Zvonimira Hodaka povezuje pištolj, DNK nađen na grickalici te barutne čestice pronađene na optuženikovoj odjeći.

Šlogar je ostao dosljedan sebi te niti danas nije želio iznijeti svoju odbranu i objasniti zašto je ubio Ivanu Hodak. Branitelj Antonio Zujić smatra kako tužilaštvo nije dokazalo da je Šlogar ubio Ivanu Hodak i zatražio je zakonitu odluku. U svojoj završnoj riječi Šlogarov je advokat iznio sumnju da je grickalica podmetnuta, a i postavio je pitanje zašto bi neko priznao djelo pa lagao o detaljima.

Izricanju presude Mladenu Šlogaru prisustovali su roditelji ubijene Ivane, otac Zvonimir Hodak i majka Ljerka Mintas Hodak, dečko advokat Ljubo Pavasović Visković, te Ivanina prijateljica, glumica Jelena Perčin.

Posted by on 2010-03-13. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login