MMF: Sloveniji prijeti finansijska neizvjesnost

Slovenija, Ljubljana

Ljubljana

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je Sloveniju da bude oprezna u vezi sa finansijskim reformama jer je ta zemlja napravila samo male korake prema popravljanju stanja u bankarskom sistemu u zemlji.

“U ovom momentu prisutni su znakovi stabilizacije ekonomske aktivnosti u Sloveniji, koji se podudaraju sa postepenim poboljšanjem u široj zoni eura”, kazao je šef MMF-a za Sloveniju Antonio Spilimbergo.

Ipak, dodaje kako je dokapitalizacija slovenačkih banaka iz decembra 2013. godine znatno snizila neizvjesnost u pogledu te članice eurozone.

Iz MMF-a poručuju kako Slovenija treba nastaviti sa privatizacijom državnih kompanija, kao i da poduzme dodatne mjere u slučaju da planirani program fiskalne konsolidacije ne bude uspješan.

Inače, nakon revizije kvaliteta aktiva slovenačkih banaka koje je u decembru 2013. godine nadzirala Evropska unija (EU), Vlada Slovenije je prošlog mjeseca ubrizgala tri milijarde eura u tri najveće domaće banke.

Posted by on 2014-01-21. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login