Močvare Hutovo blato, Bardača i Livanjsko polje ubrzano propadaju

Livanjsko polje
Livanjsko polje

Močvare u BiH koje imaju status međunarodnog značaja za ptice – Hutovo blato, Bardača i Livanjsko polje – nemaju plan upravljanja što omogućava različite vidove nezakonitog manupulisanja ovim područjima, upozoravaju iz Ornitološkog društva “Naše ptice” uoči sutrašnje g Svjetskog dana močvarnih staništa.

Trenutno samo Hutovo blato ima status zaštićenog područja, ali zbog niza drugih otežavajućih okolnosti ovo područje još uvijek je daleko od toga da je zaštićeno.

Ovakvo stanje za posljedicu ima smanjenje stope biodiverziteta, ubrzano propadanje staništa i generalno pretvaranje navedenih prostora u bezvrijedne baruštine sa kojih se iseljavaju preostali “mohikanci”, navode iz Ornitološkog društva “Naše ptice” i pozivaju nadležna ministarstva da hitno donesu strategiju zaštite i upravljanja močvarama od međunarodnog značaja kako bi se očuvala preostala biološka raznolikost, ali ispriječilo iseljavanje ptica i drugih ‘stanovnika’ sa ovih područja.

Svjetski dan močvarnih staništa (World Wetlands Day) obilježava se od 1997. godine, svakog 2. februara.

Na ovaj dan je 1971.godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja, zbog činjenice da močvarna područja predstavljaju regulatore režima vode, mjesta sa posebno visokim stepenom raznolikosti flore i faune, i mjesta sa visokom ekonomskom, kulturnom, naučnom i rekreacionom vrijednosti, a da bi se spriječilo sve veće ugrožavanje i gubitak močvarnih područja, kojih je od ukupno 1900 u svijetu nestalo preko 61 posto, navode iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Močvarna područja imaju poseban značaj za ptice močvarice, kojih preko dvije milijarde svake godine seli iz centralne i istočne Evrope preko evropskog kontinenta i Sredozemnog mora do zimovališta u sjevernoj ili centralnoj Africi. Tokom seobe se ptice suočavaju sa velikim brojem prepreka – od širokih morskih prostranstava koje moraju preletjeti u jednom dahu bez zaustavljanja, jednako opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja, a močvarna staništa su mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti, pojašnjavaju iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Posted by on 2019-02-02. Filed under Čapljina, Ekologija, Livno, Magazin, Srbac, Stolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login