Modna revija ručno pletenih artikala za djecu

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Modna revija ručno pletenih artikala za djecu, koje za renomirane evropske modne brandove izrađuju žene iz Bosne i Hercegovine, bit će održana u petak, 30. maja, u 18 sati u Umjetnickoj Galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Reviju organizuje Udruženje žena za očuvanje rukotvorina Udružene.

„Ovom modnom revijom javnosti želimo prezentirati naše proizvode, ali i generalno aktivnosti samog Udruženja koje djeluje nešto više od godinu dana. Takođe, modna revija je i prilika za senzibilizaciju domaće i strane publike kako bi se, kupovinom naših proizvoda i finansijskom pomoći, podržale dalje aktivnosti i razvoj Udruženja“, objašnjava Nadira Mingasson, predsjednica Udruženja žena za očuvanje rukotvorina Udružene.

Nevladina organizacija Udružene dobrovoljno je udruženje žena koje ima za cilj zaštitu, promociju i očuvanje bh. rukotvorina, očuvanje digniteta žena pletilja, prenos tradicionalnih vještina na mlade naraštaje, kao i stvaranje povoljnih uslova za kreativno stvaralaštvo žena pletilja.

U okviru svoje misije Udruženje nastoji omogućiti i ženama žrtvama rata iz BiH da se kroz kreativnost i lični angažman ponovo uključe u normalne životne tokove, dok im se socijalna i psihička podrška pruža kroz aktivnosti partnera u projektu Nevladine organizacijeMedica Zenica.

“Rad je značajan za mene jer mi pomaže da ne mislim o prošlosti. Pletenje me opušta a i dobro se plaća.” kaže Fazila Bahtanović.

“Nadam se da ću jednog dana vidjeti naše proizvode na TV-u, kako ih nose profesionalni modeli”, ističe Bahtanović.

Svaki proizvod udruženja Udružene jedinstven je i ručno rađen tradicionalnim tehnikama pletenja, kukičanja i vezenja. Koriste se isključivo prirodni i visoko kvalitetni materijali kao vuna, kašmir, alpaca, pima pamuk, organski pamuk i pamuk i lan koji nisu hemijski tretirani i čiji proces prerade poštuje stroge ekološke standarde.

Posted by on 2014-05-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login