Mogorjelo

Mogorjelo

Mogorjelo

Jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u BiH je svakako Mogorjelo kod Čapljine.

Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica.

Riječ je o ostacima utvrđene vile suburbane s početka 4. vijeka iako je već i u 1. vijeku nove ere ovdje postojalo poljoprivredno imanje sa zgradama za stanovanje, skladištima i napravama za preradu poljoprivrednih proizvoda.

U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. vijeka koja je uništena u požaru negdje u 3.vijeku, kao što su mlin, pekara, uljara i kovačnica.

Antička rimska vila, iako je mnogo skromnijih dimenzija i jednostavnije strukture, podsjeća na Dioklecijanovu palaču u Splitu. Mogorjelo, zahvaljujući svome položaju, arhitekturi i bogatom okolnom mediteranskom rastinju, predstavlja oazu neprocijenjive vrijednosti.

Provala Zapadnih Gota, najvjerovatnije između 401. i 403. godine dovela je do razaranja vile koju preživjeli stanovnici više nisu mogli obnoviti u punom sjaju.

O samom nazivu Mogorjelo postoje dvije teorije. Prva polazi od toga da je ovo mjesto više puta gorjelo, pa da je korijen riječi izveden upravo od riječi goriti.

Mogorjelo

Mogorjelo

Druga, vjerovatnija, pretpostavlja da je crkva, sagrađena krajem 5.vijeka na ruševinama vile, bila posvećena Sv. Hermagori – Mogoru, po kojemu je onda i čitav lokalitet dobio ime.

Građevina je otkopana između 1889.i 1903.godine,a u narednim godinama je i konzervirana.

Sama Villa Rustica svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrednota i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom.

Posted by on 2013-06-28. Filed under Čapljina, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login