Mogućnost ferijalnog rada u Njemačkoj iskoristila 22 studenta iz BiH

U toku ove godine 22 studenta iz Bosne i Hercegovine iskoristila su mogućnost ferijalnog rada u Njemačkoj, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

studenti

Agencija je, kao i svake godine, u decembru 2018. objavila javni poziv za program Ferijalnog rada u Njemačkoj, a odobrena kvota za 2019. godinu bila je za 150 studenata. Ukupno se na program prijavilo 57 studenata.

“Nakon završetka procesa prijavljivanja, prijave su proslijeđene u Centralnu kancelariju za posredovanje u zapošljavanju (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke, a od maja su počele stizati prve radne ponude za studente”, rekao je Bandić.

Dodao je da su ove godine iz ZAV-a došle 23 radne ponude, da je za 22 studenta urađeno posredovanje i oni su otišli na rad u Njemačku, dok jedna radna ponuda nije prihvaćena. Poređenja radi, kako je dodao, u posljednjih pet godina na ferijalni rad je odlazilo godišnje između 15 i 50 studenata, a taj broj zavisi prije svega od broja dostavljenih radnih ponuda iz ZAV-a, te zavisi od broja studenata koji na kraju prihvate ponuđene poslove.

“Takođe, dosadašnja praksa je pokazala da dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade u Njemačkoj putem ovog programa, a ostave dobar utisak kod poslodavaca, u narednim godinama nastavlja ići na sezonski rad u Njemačku na način da ih direktno kontaktiraju poslodavci. Zbog toga je ovo jedan izrazito dobar program gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike”, istakao je Bandić.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program Ferijalnog rada studenata u Njemačkoj. Program je namijenjen studentima koji su redovni studenti univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

Posted by on 2019-10-03. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login