Moja Berina je umrla jer za državu BiH nikada nije ni bila živa!

JMBG, Berina HamidovićTačno dvije sedmice od početka protesta ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu, juče je na istom mjestu u 17 sati održan još jedan u nizu protesta kojima građani Bosne i Hercegovine od nadležnih institucija traže donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Povod za proteste koji su počeli 5. juna bio je slučaj djevojčice Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice.

Ona nije mogla otputovati na liječenje u Njemačku jer, kao ni ostala djeca u Bosni i Hercegovini rođena nakon 17. februara, nije imala jedinstveni matični broj, a time niti potrebne dokumente za izlazak iz zemlje, piše Jutarnji list.

Naime, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izvan snage je stavljen zakon o JMB, predložene izmjene zakona još nisu donesene, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u međuvremenu je donio privremenu odluku o matičnom broju. Prethodno, Republika Srpska i Brčko distrikt počeli su sa izdavanjem privremenih brojeva.

Građani koji se već 15 dana svakodnevno okupljaju ispred zgrade Parlamenta traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju do 30. juna, zatim uspostavu državnog socijalnog fonda za finansiranje liječenja bh. građana u inostranstvu te da se parlamentarci odreknu 30 posto svojih primanja u korist navedenog fonda.

Pitanje JMB-a proizvelo je do sada nezapamćene proteste u BiH, a najveći do sada održan je prije sedmicu dana, kada je protestovalo više od 10.000 ljudi.

Jučerašnji je dan počeo kao i prethodni: pedesetak građana okupilo se na platou ispred zgrade Parlamenta, gdje se svakodnevno održava sada već tradicionalna – Kafa pred Parlamentom.

No, ovaj je dan ipak poseban jer su, uz uobičajene aktivnosti, okupljeni građani pripremili i koncert podrške JMB protestima na kojem je nastupilo devet bosanskohercegovačkih bendova.

Uoči jučerašnjih protesta u Sarajevu novinari Jutarnjeg lista razgovarali su sa Emirom Hamidovićem, ocem tromjesečne djevojčice Berine Hamidović koja je prije nekoliko dana preminula u Beogradu, a bila je žrtva administrativnih problema koji su se javili, među ostalim, i zbog nedostatka matičnog broja i time je postala jedan od simbola demonstracija u BiH.

Naime, Berini je nakon rođenja dijagnosticirano teško oboljenje – traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze – zbog kojeg nije mogla jesti.

Berina je sa svega mjesec i po dana operisana u Sarajevu te je, iako je operacija bila uspješna, došlo do novih komplikacija i njen je odlazak na operaciju izvan BiH postao neophodan. Odlučeno je da Berina otputuje u Beograd.

Ilegalno preko granice

‘Naša borba za Berinin život počela je u trenutku kada su nam saopštili da mora hitno na operaciju u Beograd i da djetetu moramo nabaviti pasoš.

U policiji su nam rekli da pasoš nije moguće dobiti jer Berina nema matični broj. Nakon toga su nas uputili u Ministarstvo civilnih poslova, no oni su nas vratili na policiju.

Nismo znali šta uraditi, svaka adresa bila je pogrešna adresa, a naše je dijete gubilo dragocjeno vrijeme. Kada sam ih pitao šta ja kao roditelj trebam uraditi – pustiti da mi dijete umre – nisam dobio odgovor.

U tom je trenutku jedan gospodin rekao da ima poznanike na jednom od graničnih prelaza sa Srbijom i da će on dogovoriti da nas puste preko granice’ – pojašnjava Hamidović.

Porodica Hamidović imala je svega tri dana da riješi neophodnu papirologiju i krene u Beograd. Dan prije odlaska kontaktirana je granična policija koja je obaviještena o dolasku sanitetskog vozila iz Sarajeva u kojem su bili mala Berina i njeni roditelji.

‘Da se pitalo ovu državu, parlamentarce i tzv. zakonodavce, moja Berina u Beograd nikada ne bi stigla. Nije istina da smo satima čekali na prelazak granice. Istina je da granična policija Srbije nije dobila obavijest o našem dolasku, ali su nas ipak pustili.’

Kanton bez para!?

No, problem matičnog broja nije jedini s kojim se porodica suočila. Iz Beograda je zatraženo da se uplati 100.000 dinara depozita u slučaju da nema ko snositi troškove za Berininu operaciju.

Kanton Sarajevo, koji je po zakonu bio dužan uplatiti taj novac, to nije učinio, te je porodica u Srbiju otišla zahvaljujući donacijama susjeda, prijatelja i građana koji su u rekordno kratkom roku skupili traženi iznos.

Novac, kaže Hamidović, do danas nije uplaćen.

‘Sve smo sami organizovali, od prevoza do bolnice, i sve smo sami platili. Ova država je kriva za sve što smo prošli. Moje dijete je pukom srećom otišlo u Beograd, ali nije preživjelo.

Zahvaljujući dobrim ljudima, izbjegnuta je moguća komplikacija zbog nemanja JMB, ali time se ne umanjuje činjenica da Berina nije jedino dijete u ovoj zemlji koje ga nije imalo.

Zamislite koliko je djece rođeno od februara i svi oni za ovu državu ne postoje. Oni nisu čak ni broj. Taj broj nema veze s nacionalnošću.

Ja ne mogu shvatiti da zadnjih šest brojeva JMB-a može predstavljati takav problem da u pitanje dovede živote naše djece’ – ističe Hamidović.

Nakon što je objavljena vijest da je Berina zbog sepse preminula u Beogradu, građani Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH okupili su se na trgovima i ulicama da odaju počast bebi koja je, kako kažu, žrtva bosanskohercegovačkog sistema i nacionalističkog prebrojavanja krvnih zrnaca koje se u ovoj državi odvija već dvadeset godina.

Posted by on 2013-06-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login