MOK stipendira 11 bh. sportista za nastup u Riju 2016. godine

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovački potencijalni kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine potpisali su ugovore o stipendiranju Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

MOK će iz programa olimpijske solidarnosti “Školarina za sportiste” stipendirati 11 sportista iz Bosne i Hercegovine, a to su: Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Džemal Bašić (boks), Larisa Cerić, Harun Sadiković, Aleksandra Samardžić (džudo), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis) i Ivana Ninković (plivanje).

“Bh. sportisti imat će mjesečnu stipendiju u iznosu od 650 dolara od 1. septembra ove godine, pa sve do 31. avgusta 2016., u zavisnosti od kontinuiteta treninga i rezultata stipendista. Ukupna pomoć za 11 sportista iz naše zemlje iznosi 407.000 maraka za dvogodišnji period do Igara”, rekao je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić.

Ljetne olimpijske igre u Riju 2016. godine bit će prve koje će biti održane na tlu Južne Amerike. Otvaranje Olimpijade u Brazilu je 6. avgusta 2016. Godine, a trajat će 15 dana. Učestvovat će oko 10.500 sportista iz 204 zemlje, koji će se takmičiti u 42 sporta, među kojima su i novi olimpijski sportovi, golf i ragbi. Sedam miliona ulaznica za takmičenja bit će u prodaji u prvoj polovini 2015. godine.

OK BiH pomaže 78 klubova pogođenih poplavama

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo predstavio je danas projekte krovne sportske organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno istakavši podršku za 78 klubova, čiji je rad ugrožen nakon poplava u maju ove godine. OK BiH spomenutim klubovima za 3.500 sportista donirat će opremu u ukupnoj vrijednosti 150.000 američkih dolara.

Posted by on 2014-10-22. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login