Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Momčilo Perišić

Momčilo Perišić

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za pomaganje zločina nad civilima u Sarajevu i raketiranje Zagreba.

Haški tribunal je Perišića oslobodilo krivnje za pomaganje i podržavanje zločina u Srebrenici.

Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbijevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije. Osuđen je i za raketiranje Zagreba u kojem je u maju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osoba.

Optužnica je teretila Perišića da je podržavao ubistva, nehumana djela i istrebeljenja koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici. No, Haški tribunal ga je oslobodio krivnje za ova djela.

Momčilo Perišić rođen je 22. maja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih saradnika koji je bio na čelu JNA od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.

Tužitelji koji su ga opisali kao “ratnika iz sjene” koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Tribunal u Hagu je 2005. godine podigao optužnicu protiv Perišića. Suđenje je počelo 2. oktobra 2008. godine, a taj period je proveo na slobodi.

Posted by on 2011-09-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login